Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Interpretatie Participatiewet

Aanvrager,ik dus, heeft een aanvraag tot bijstand in levensonderhoud gedaan met terugwerkende kracht.Echter kan de aanvrager de aanvraag niet kompleet maken aangezien bepaalde bewijsstukken ontbreken.Nu eist de uitvoerder dat de aanvrager de aanvraag stopt en een nieuwe aanvraag doet.echter dan zonder terugwerkende kracht aanspraak.Aanvrager denkt in verdere problemen te komen als de uiteindelijke besluitvorming nog langer op zich laat wachten.

De aanvrager denkt dat de participatiewet,hoofdstuk 5,artikel 44 voorziet in deze gevallen :

Lid 1 "Indien door het college is vastgesteld dat recht op bijstand bestaat, wordt de bijstand toegekend vanaf de dag waarop dit recht is ontstaan, voorzover deze dag niet ligt voor de dag waarop de belanghebbende zich heeft gemeld om bijstand aan te vragen"

Lid 3 "Indien de belanghebbende de aanvraag niet zo spoedig mogelijk indient nadat hij zich heeft gemeld en hem dit te verwijten valt, kan het college, in afwijking van het eerste lid, besluiten dat de bijstand wordt toegekend vanaf de dag dat de aanvraag is ingediend."

Is de aanvrager's interpretatie van de wettekst juist en is de eis van de uitvoerder onredelijk en tegen de letter van de wet?

Indien u een (schriftelijk) besluit hebt ontvangen naar aanleiding van de aanvraag van een (bijstands)uitkering, zal u binnen zes weken bezwaar kunnen aantekenen als u zich daarin niet kunt vinden. Doorgaans wordt deze bezwaarmogelijkheid ook op zo'n besluit vermeld. Ik adviseer u zich door een jurist te laten adviseren of bezwaar zinvol is. Let er daarbij op dat u de bezwaartermijn niet ongebruikt laat verstrijken, want dat is een fatale termijn. U mag mij gerust vrijblijvend bellen om te overleggen; mogelijk kan ik u bij een eventueel bezwaar op pro deo basis bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag