Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Installateur aansprakelijk voor schade als gevolg van nalatigheid?

In 2017 heeft de energiemaatschappij ons huis voorzien van 10 zonnepanelen.
Ons huis ligt beschut achter een dijk en bestaat uit een begane grond en een eerste verdieping.
De goothoogte is 2,75 meter. Het dak is een zadeldak met een hoek van 45 graden met de buitenmuur.
Op het dak liggen Monier sneldekkers (dakpannen) van ca 4,35kg per stuk.

In juli van dit jaar (2023) werd zichtbaar dat een stuk van het dakbeschot verrot is door lekkage.
Ik kwam tot de conclusie dat de oorzaak van deze lekkage onder de zonnepanelen moest liggen.
Ik heb daarop contact gezocht met de energiemaatschappij en gevraagd of zij de zonnepanelen konden verwijderen om de oorzaak van de lekkage te vinden.
In het telefonisch overleg over het verwijderen van de zonnepanelen werd mij toegezegd dat, mocht de lekkage veroorzaakt zijn door een fout bij de installatie, dan zou de energiemaatschappij deze kosten op zich nemen.

Tijdens de installatie van de zonnepanelen hebben monteurs enkele dakpannen omhoog en onder de bovenliggende dakpan geschoven. Op deze manier wordt een voetsteun gecreëerd op de onderliggende panlat. Deze methode is zeer gebruikelijk in de bouw.

Op maandag 28 augustus 2023 kwamen 2 monteurs bij ons langs om de zonnepanelen te verwijderen en de oorzaak te zoeken van de lekkage. Eén van de monteurs constateerde, nadat hij het 3e zonnepaneel had verwijderd, dat één van de dakpannen niet correct was gesloten.
Door deze geopende dakpan is 6 jaar lang hemelwater gestroomd/gedruppeld op ons dakbeschot. Het is in mijn ogen een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat deze dakpan tijdens de installatie van de zonnepanelen niet correct is gesloten. In de gehele tussenliggende periode hebben de zonnepanelen over deze dakpannen heen gelegen. Alleen de wind waait tussen de dakpannen en de zonnepanelen door.
Een Monier sneldekker weegt +/- 4,35kg per stuk. Het is volstrekt onwaarschijnlijk dat de wind een dergelijke dakpan omhoog schuift.


Ik heb E2 Energie vervolgens gevraagd om de aansprakelijkheid op zich te nemen voor de veroorzaakte schade maar dit weigerden zij.
De kosten van de reparatie moest ik zelf betalen.

Ik heb bij de aankoop en installatie van de zonnepanelen een 5-jarig serviceplan gekocht maar E2 Energie beroept zich erop dat dat is verlopen.
Doordat de lekkage zich niet eerder openbaarde was er gedurende de afgelopen 6 jaar geen aanleiding om aanspraak te maken op het service-plan.

Er is wellicht schade aan ons dakbeschot wat nader onderzocht moet worden.

E2 Energie loopt weg voor aansprakelijkheid.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag