Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Inning achterstallig betaling aan VVE?

De situatie is als volgt. Wij hebben met onze VVE een grote extra bijdrage moeten doen eind 2021 ter vervanging van de balkenlaag van een pand in A’dam. 4 eigenaren, 5 breuk delen met inleg 8000e. 1 eigenaar (Brits en lastig in de communicatie, 83 jaar en weinig vermogen) heeft zijn bijdrage niet gedaan. Een van de lastige dingen was dat hij destijds geen eigenaar was, maar het huis nog op zijn overleden vrouw stond. Daar heb ik hem in de tussentijd afgelopen jaar mee geholpen, via notaris en kadaster heeft hij de erfenis aanvaard en het eigendom verkregen. Het doel was om daarna samen naar de bank te gaan voor een lening. Nu is hij echter niet meer bereikbaar en lijkt zich te verschuilen. Dit was echter een informeel pad om hem op persoonlijke noot te helpen.
Met betrekking tot het formele pad: uiteraard had de VVE dit voor aanvang van de werkzaamheden al moeten hebben vastgelegd, maar door rommelige aanpak met de aannemer zijn de werkzaamheden al uitgevoerd zonder dat financiële deel op orde te hebben en al het geld in kas te hebben.
Wel hebben wij in alle VVE stukken zoals notulen, jaarrekeningen, tijdelijk huurcontract voor hem tijdens werkzaamheden, en andere communicatie duidelijk vastgelegd dat hij heeft meegewerkt en ingestemd met de werkzaamheden en zelfs bijvoorbeeld ook aanwezig was tijdens de werkzaamheden.
De vraag is welke stappen wij nu nog zouden kunnen ondernemen om zijn schuld goed vast te leggen, ook voor na bv zijn overlijden?

- Er bestaat zoiets als de omslagregeling, is die bij ons ook van toepassing?
- Bij het overgaan van het appartement naar zijn erven, kunnen wij dit doorgeven aan de notaris, hoelang terug zou deze schuld kunnen worden doorgegeven aan hen?
- En bestaat er alsnog een optie om hem als individuele VVE leden het (deel)bedrag te lenen, zodat deze alsnog kan worden vastgelegd?

Hopelijk kunt u ons iets aanreiken om het alsnog te formaliseren of eventueel andere ideeën.

Reactie van de vraagsteller

Wij hebben inmiddels ook via andere wegen onderzoek gedaan, en het blijkt dat de enige weg naar (mogelijk) succes een op te starten incassoprocedure is.

Klopt dit volgens u?

En is deze procedure ook nuttig in het geval van overlijden van de eigenaar en het overnemen van de schulden door zijn erven?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag