Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Inleiding
De afdeling Werk Zorg en Inkomen van de Gemeente Zoetermeer heeft per brief van 16 augustus 2012 en per brief van 17 augustus 2012 een herziening van de uitkering op grond van de WWB aangegeven.
Binnen 6 weken moet een bezwaarschrift ingediend worden.

Per brief van 29 augustus 2012 is door mij een bezwaarschrift ingediend. Per brief van 31 augustus 2012 is de ontvangst van dit bezwaarschrift door de gemeente bevestigd. In deze bevestiging wordt gesproken over een beslistermijn van 8 weken en de mogelijkheid deze termijn met 6 weken te verlengen.

Per brief van 17 december 2012 is de gemeente door mij in gebreke gesteld en is een “formulier dwangsom bij niet tijdig beslissen” gezonden.

Per brief van 21 december 2012 ontving ik van de gemeente de volgende reactie op deze in gebreke stelling:
Wij moeten binnen 12 weken op een bezwaar beslissen. Deze beslistermijn begint op de eerste dag na het einde van de bezwaartermijn. De bezwaartermijn bedraagt op haar beurt 6 weken, te rekenen vanaf de dag na het bekendmaken van het besluit. We hebben de wettelijke mogelijkheid een beslissing op bezwaar met maximaal 6 weken uit te stellen (verdagen).
Uw bezwaarschrift van 29 augustus 2012 is gericht tegen het besluit van vrijdag 17 augustus. Dit houdt in dat de bezwaartermijn op vrijdag 28 september 2012 eindigde. Op mandag 1 oktober begon zodoende de beslistermijn van 12 weken te lopen. In de ontvangstbevestiging van 31 augustus hebben we u al laten weten dat we de beslissing op bezwaar met 6 weken uitstellen. E.e.a. betekent dat de termijn waarbinnen op het bezwaar moet worden beslist nog niet is verstreken.

Uiteindelijk is tijdens een bijeenkomst van de bezwaarcommissie op 29 januari 2013 op het bezwaar beslist.

Vragen:
1. Moet de beslistermijn niet ingaan op 31 augustus 2012, de dagtekening van de ontvangstbevestiging i.p.v. 1 oktober?
2. Kan de gemeente de bezwaartermijn zomaar eenzijdig met 6 weken verlengen zonder dat dit ook maar ergens in de briefwisseling aangegeven wordt?
3. Men heeft het over een beslistermijn van 12 weken, maar ook, in de ontvangstbevestiging, over 8 plus 6 weken. Dat zijn er 2 meer. Kan dat zomaar?
4. Is het niet krankzinnig dat men er bijna 5½ maand over doet om op een bezwaar te beslissen?

Alvast bedankt voor uw reactie.

De gemeente dient binnen 6 weken te beslissen. Indien er sprake is van een bezwaarschriftencommissie dan binnen 12 weken. U geeft aan dat er in uw geval een bezwaarschriftencommissie is.

Deze beslistermijn gaat in op de dag na die waarop de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt 6 weken nadat de desbetreffende beschikking is verzonden. Op dat moment gaat de beslistermijn voor het bezwaarschrift lopen.

De gemeente kan de beslissing voor maximaal 6 weken verlengen. De gemeente moet u hier wel schriftelijk over informeren.

Pas als de wettelijke termijn is verstreken kunt u de gemeente een brief schrijven en hen in gebreke stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag