Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Initieel waren er twee los staande huizen naast elkaar, zonder gedeelde buitenmuren. Veertig jaar geleden heeft de buurman zijn huis verbouwd en er een verdieping opgezet en een groter dak opgezet wat op mijn buiten muur en ook op hun eigen buitenmuur steunt. In die tijd was ik niet de eigenaar van dit pand. Voor de bewuste verbouwing had ik mijn pand kunnen slopen zonder dat er nu een probleem zou zijn ontstaan.

Mijn pand moet nu gesloopt worden. Ik wil graag mijn buitenmuur ook slopen en de fundering ervan weg kunnen halen. Maar ik kan mijn buren ook niet zomaar in de problemen brengen.

Wat zijn mijn rechten en plichten ? En wat zijn de rechten en plichten van de buren? Wat mag ik vragen aan de buren om hun constructie aan te laten passen zodat die op de eigen buitenmuur kan steunen en dat alles dan op hun eigen erf? En hoe moet er met de extra kosten omgesprongen worden die ik moet maken om mijn buitenmuur overeind te houden totdat er een nieuwe oplossing is gevonden?

Wat er vroeger ook bestond, op dit moment wordt een muur gedeeld tussen twee woningen en dat maakt de regels van mandelige zaken van toepassing. Er zijn verschillende mogelijkheden denkbaar waaronder opheffing van de muur die nu gemeenschappelijk is door deze over dragen aan uw buren en een eigen muur op te trekken. Slopen mag zonder toestemming in geen geval want het is niet alleen uw buitenmuur. U mag wel tot in de helft van de dikte aanbouwen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag