Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Ingediend ontslag, maar werkgever weigert

Ik werk 7 jaar als parttime backoffice medewerker bij een klein chaotische thuiszorg en ik ben voltijd HBO student. Chaotisch omdat procedures onduidelijk zijn en niet zijn vastgelegd. Er zijn geen heldere afdelingen, functiebeschrijvingen, etc. Alles verloopt door elkaar, zonder software. Dus handmatig. Ik voerde bijvoorbeeld taken uit van ongeveer zes functies.

Afgelopen november heb ik ontslag ingediend met de toelichting dat ik het werk mentaal en fysiek niet meer aankan. Ik heb burn-out verschijnselen. De organisatie was niet bereid om mij los te laten omdat zij zwaar op mij steunen en omdat ik de enige persoon ben die de afdeling draait. Ik kreeg twee maanden betaald verlof en daarna meteen twee leerlingen om in te werken terwijl ik burn-out verschijnselen heb. Daarnaast begon ik te maken te krijgen met taakverschuivingen in de naam van reorganisatie. De reorganisatie willen zij zelf uitvoeren terwijl er geen mankracht is. Mijn uren bleven hetzelfde en naar mijn gevoel kreeg ik steeds meer op mijn bord.

In mei heb ik opnieuw ontslag ingediend. Dit keer per direct. Ik moest weg uit die omgeving anders ging ik eronderdoor.

Mijn werkgever reageerde dat zij als tussenweg de beëindiging in zal laten gaan op 1 juli en dat ze die periode zullen gebruiken om mijn overige zaken af te handelen zoals een getuigschrift. Ik heb niet om de e-mail gereageerd want ik heb op 22 mei per direct ontslag ingediend waarin ik nog eens duidelijk heb gemaakt dat ik een burn-out heb. Ik stond niet open voor een gesprek (en dat heb ik gezegd) want dat was voor hun een uitnodiging om mij weer proberen te overhalen om in dienst te blijven.

Gisterochtend ontving ik een e-mail met het verzoek voor een schriftelijk overdracht van mijn werkzaamheden omdat het ze niet altijd lukt om mijn werkzaamheden op te pakken. Als het schriftelijk overdracht niet duidelijk is willen zij ook een keer persoonlijke assistentie. Na het lezen van die e-mail voelde ik weer een enorme spanning in mijn lijf. Ik ben niet in staat mijn werk schriftelijk over te dragen omdat ik ziek ben en omdat zij al toegang hebben tot de informatie en werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

De reden waarom ik mij niet heb ziekgemeld is:

1. Ik moest per direct uit die werkomgeving, het ging gewoon niet meer. Ik ben ervan bewust dat ik niet in aanmerking kom voor een WW-uitkering.

2. Mijn contract is eigenlijk een zorgovereenkomst met een client die zij behandelen. Dus op papier ben ik een zorgverlener van die client terwijl ik zelf voor de organisatie werk. Ik wordt door de client uitbetaald. Als ik mij ziekmeld krijg ik met de arbodienst van SVB te maken. Ik kan dan niet vertellen dat ik burn-out verschijnselen heb vanwege het werk op kantoor.

Dus mijn vraag is hoe kan ik dit het beste aanpakken? Is het een goed idee als ik mij nu ziekmeld? Want als ik de e-mail teruglees zegt mijn werkgever eigenlijk dat zij niet akkoord gaan met mijn per directe ontslag en dat zij een opzegtermijn van 1 maand accepteren (de tussenweg 1 juli).

Er is een wat onduidelijke situatie ontstaan: bent u nog wel of niet meer in dienst? U zegt dat u ontslag hebt ingediend, maar u bent kennelijk ook ziek. Normaliter zou een werknemer zich dan ziek moeten melden, en niet moeten opzeggen, en bestaat aan de zijde van de werkgever een loondoorbetalingsplicht (en reïntegratieverplichtingen). Indien u niet meer in dienst zou zijn, zou u mogelijk niet in aanmerking komen voor een uitkering. U doet er goed aan uw zaak eens door te spreken met een arbeidsrechtjurist en u te laten adviseren over eventuele vervolgstappen. Wacht daar niet te lang mee. U mag gerust vrijblijvend bellen als u wilt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag