Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In mijn arbeidsovereenkomst staat onderstaande artikel 8 m.b.t. de geheimhoudingsplicht opgenomen. Echter, wordt noch in deze artikel 8 noch in een ander artikel van de arbeidsovereenkomst vermelding gemaakt van de juridische sancties/consequenties bij het overtreden van de geheimhoudingsplicht zoals genoemd in artikel 8.
Mijn eerste vraag is als volgt: In het geval dat ik de geheimhoudingsplicht zou hebben overtreden, wat zijn de juridische gevolgen voor mij als werknemer? Kan de werkgever mij een boete opleggen (hoewel hier geen vermelding van wordt gemaakt in de overeenkomst?), of kan de overeenkomst worden ontbonden?
Mijn tweede vraag heeft betrekking artikel 8.2 en luidt als volgt: Tot welk termijn kan de werkgever aanspraak maken op de eigendommen en bescheiden zoals genoemd in artikel 8.2?
Artikel 8. Geheimhouding, documenten en intellectuele eigendom
8.1 Zowel gedurende als na afloop van het dienstverband- ongeacht de wijze waarop en de redenen waarom het dienstverband tot een einde is gekomen- is het de werknemer verboden om op enigerlei wijze aan derden, direct of indirect, in welke vorm en op welke wijze dan ook, enige mededeling te doen van hetgeen te zijner kennis komt aangaande zaken en belangen van de werkgever en/of de met haar gelieerde vennootschappen, haar cliënten en andere relaties, een en ander in de ruimste zin des woords, tenzij de uitoefening van zijn functie vereist dat hij derden van zodanige aangelegenheden in kennis stelt.
8.2 In geval van schorsing en bij beëindiging van het dienstverband, ongeacht de wijze waarop en de redenen waarom het dienstverband tot een einde komt, zal de werknemer op het eerste daartoe strekkend verzoek van de werkgever alle zich onder hem bevindende eigendommen van de werkgever alsmede alle bescheiden, die in enigerlei verband staan met de werkgever en/of gelieerde vennootschappen, met haar cliënten en andere relaties, één en ander in de ruimste zin des woords, alsmede alle kopieën van dergelijke bescheiden en eigendommen ter beschikking stellen van de werkgever.
Onverminderd de door werknemer te betrachten geheimhouding behoudt de werkgever zich alle intellectuele en industriële eigendomsrechten voor die bij het uitvoeren door werknemer zijn ontwikkeld, tenzij deze rechten voor het aangaan van deze overeenkomst bij de wettelijk voorgeschreven instanties zijn gedeponeerd of anderszins zijn beschermd en vastgelegd. Bedrijfsmiddelen, alsmede alle correspondentie, aantekeningen en digitale bestanden betrekking hebbende op bedrijfsaangelegenheden van werkgever blijven eigendom van werkgever.

1. Als er nergens een boete is genoemd dan kan de werkgever in ieder geval schadevergoeding claimen als u de geheimhoudingsplicht schendt. Als u dat doet terwijl u nog in dienst bent kan dit aanleiding zijn voor ontslag.

2. De werkgever kan altijd alles wat zijn eigendom is terugvorderen van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag