Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In januari dit jaar ben ik een bedrijf gestart, dus naam logo en slogan ook bedacht. Na een aantal maanden zijn we een samenwerking met een soortgelijk bedrijf aangegaan en zijn zij onze naam en logo gaan voeren. Hier is nooit een samenwerkingsovereenkomst voor getekend, wel is hier mondelijk toestemming voor gegeven. Achter de schermen zijn zij steeds hun oude naam blijven voeren. Het idee bestond dat indien de samenwerking goed verliep dat er dan geassocieerd zou worden. Echter na wat problemen over en weer wordt de samenwerking nu opgezegd.

Mijn vraag is nu hebben zij rechten over mijn handelsnaam, logo en slogan? Zo ja, wat houdt dat recht in. Zo nee, moeten wij hen een schadevergoeding betalen voor de gemaakte 'schade' omdat zij weer terug moeten vallen op hun oude naam of een nieuwe naam?Nee, daar hebben zij geen rechten op. Welke partij eventueel schadeplichtig zou zijn hangt af van de omstandigheden, zoals wie er opzegt, waarom, wat daarover in de overeenkomst staat enz.
U kunt voor hulp/meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere juristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Volgens het Handelsnaamrecht ontstaat recht op een handelsnaam door het gebruik van die naam. U hoeft de naam niet te registreren.
Als u degene bent die als eerste de naam gebruikte, dan bezit u ook de oudste rechten en mag u de andere partij verbieden de naam te gebruiken.

Ten aanzien van de slogan geldt dat deze alleen auteursrechtelijk beschermd is als hij orgineel of oorspronkelijk genoeg is.
Als dit zo is, dan mag de slogan niet door anderen worden gebruik.
Net als bij het recht op een handelsnaam ontstaat auteursrecht door het gebruik van de slogan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag