Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In huis blijven als partner overlijdt?

Ik woon samen met mijn vriend. Er is een groot financieel verschil tussen ons. Mijn vriend is rijk, maar ik ben wel financieel onafhankelijk van hem. Het huis waarin we wonen, is volledig zijn eigendom en staat op zijn naam. We hebben geen samenlevingscontract en zijn geen financieel partners. Op het moment dat we zijn gaan samenwonen, heb ik mijn vriend gevraagd of hij voor mij wil regelen dat, als hij komt te overlijden, ik - en onze dieren - niet direct op straat staan. Dat zou testamentair geregeld moeten worden en hij is daarmee akkoord gegaan. Hij heeft geen testament en zijn ouders zijn erfgenamen. Hij is een fervent tour- en freestyle skiër en skiet het liefst off piste, minstens 3x per jaar. In december 2019 heb ik me ingeschreven in de gemeente waar we wonen. Tot op heden heeft hij nog niets geregeld. We hebben iets op papier gezet waar hij zijn handtekening onder heeft gezet, maar dat is niet bij de notaris geweest. Ik heb nu gezegd dat ik een huurcontract wil, omdat ik als huurder nog meer rechten zou hebben dan dat ik nu heb, maar ook dat ziet hij niet zitten. Het is mij niet duidelijk waarom hij het niet regelt. Ik heb hem nadrukkelijk gezegd dat het niet om zijn geld gaat, maar om verblijfsrecht in dit huis voor ten minste 2 jaar nadat er iets onverhoopt zou kunnen gebeuren, zodat ik ook onderdak voor de dieren kan zoeken, aangezien we op een groot perceel wonen en ik dan weer terug verhuis naar mijn appartement (dit hou ik aan). Kan ik bijvoorbeeld rechten ontlenen aan mijn inschrijving bij de gemeente op dit adres?

Over het algemeen biedt een inschrijving bij de gemeente op een adres geen automatische rechten op het eigendom of de eigendomsrechten van een woning. Inschrijving op een adres is voornamelijk bedoeld voor administratieve doeleinden, zoals het vaststellen van je woonplaats voor belastingdoeleinden of het verkrijgen van bepaalde sociale voorzieningen.

Het feit dat het huis waarin jullie wonen volledig eigendom is van je vriend en op zijn naam staat, kan betekenen dat zijn ouders automatisch de erfgenamen worden volgens de wet. Een testament kan echter de verdeling van het nalatenschap beïnvloeden.

Ik zou adviseren om met je vriend langs een notariskantoor te gaan en het e.e.a. zo spoedig mogelijk juridisch vast te leggen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag