Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In hoevere zijn statuten leidend?

Onze scoutinggroep zit samen met 2 andere groepen bij 1 stichting die onze gebouwen beheren en onderhouden. Nu is het geval dat de voorzitter 11 jaar zit. Normaliter stopt de voorzitter na 3 keer 3 termijnen (9 jaar). Nu staan er in de statuten van de stichting dat de voorzitter blijft zitten zolang er geen nieuwe is aangesteld. Nu is er een groep die hem koste wat kost wilt wegsturen zonder de functie voorzitter te laten vervullen door een ander. Deze groep heeft gedreigd met een advocaat. Maar wat de groep wilt kan dat wel? Aangezien de statuten zelf voorschrijven dat er ten alle tijden een voorzitter moet zijn.

In het algemeen geldt wel dat het Nederlandse recht de statuten van een stichting of andere soortgelijke organisatie als leidend beschouwt. Ze dienen als de 'grondwet' van de organisatie en bevatten de regels voor het beleid en de besluitvorming. Dit houdt in dat de bepalingen van de statuten nageleefd moeten worden.

In uw situatie geven de statuten aan dat de voorzitter blijft zitten zolang er geen nieuwe is aangesteld. Dit betekent dat, indien de groep de voorzitter wenst te ontslaan, er een nieuwe kandidaat gereed moet zijn om de positie over te nemen. Als er in de statuten geen uitzonderingen of andere mogelijkheden zijn opgenomen om deze regel te omzeilen, zou het inderdaad het geval kunnen zijn dat een dergelijk ontslag in strijd is met de statuten.

Het kan wel verstandig zijn om een jurist te raadplegen over de precieze interpretatie van de statuten en de opties die beschikbaar zijn. Het kan ook nuttig zijn om de kwestie te bespreken met de andere betrokken partijen om te kijken of er wellicht een compromis of een andere oplossing mogelijk is dat voldoet aan de regels van de statuten. Als laatste optie kan er ook overwogen worden om de statuten aan te passen, maar dit kan een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn waarin alle betrokken partijen tot een akkoord moeten komen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag