Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


In het kort; twee weken geleden heeft mijn man een bedrijfsongeval in het buitenland gehad. Hij is vrachtwagenchauffeur in dienst bij een nederlandse firma. Zelf hebben we geen aanvullende ziektekostenverzekering of ongevallenverzekering. Het ongeval vond plaats tijdens het lossen van stalen buizen en werkt veroorzaakt door de heftruckchauffeur van de buitenlandse firma die de buizen niet goed op de heftruk had geladen. De voet van mijn man is verbrijzeld en de mogelijkheid bestaat dat er geamputeerd moet worden tot vlak onder de knie omdat de voet niet geneest. De werkgever van mijn man laat het op veel fronten afweten, onder andere hebben wij zelf het ambulancevervoer geregeld naar NL. Wat moeten we nu doen? We zijn geneigd de werkgever nu aansprakelijk te stellen. niet alleen voor de daadwerkelijke kosten maar ook letselschade, derving inkomsten etc. Moeten we eerst een letselschadeadvocaat zoeken of kunnen we de werkgever al schriftelijk aansprakelijk stellen? Het vermoeden bestaat dat het een langdurige kwestie wordt, ook al omdat er een buitenlandse partij bij betrokken is.

Op de eerst plaats wil ik uw man en u heel veel sterkte wensen de komende tijd. Hopelijk dat het toch nog mee gaat vallen met de genezing.

Ik adviseer u om een letselschade expert in te schakelen. In het algemeen is het namelijk zo dat u de werkgever aansprakelijk kan stellen voor de letselschade die uit een bedrijfsongeval voortvloeit indien de werkgever heeft nagelaten om voorzorgsmaatregelen te nemen en/of instructies te geven die nodig zijn om te voorkomen dat een werknemer een bedrijfsongeval overkomt.

De vraag is dus of u de werkgever aansprakelijk kunt stellen. Mogelijk moet u de buitenlandse tegenpartij aansprakelijk stellen.

Ik adviseer u daarom eerst te overleggen met een letselschade expert. Als u dat wenst kan ik u hierover vrijblijvend adviseren.

Beoordeel dit antwoord:

Ik wens uw man en - u natuurlijk ook - heel veel sterkte.
De werkgever heeft een zorgplicht als het gaat om de veiligheid en gezondheid van uw man. Er zal dus bekeken moeten worden of er bijvoorbeeld goede veiligheidsschoenen ter beschikking zijn gesteld, gezien het feit dat van uw man blijkbaar verwacht werd mee te helpen met laden en lossen. Ook zal gekeken moeten worden naar de instructies die de werkgever heeft gegeven ten aanzien van het laden en lossen.
Als de werkgever niet in zijn zorgplicht tekort is geschoten dan zal moeten worden beoordeeld of de buitenlandse firma aansprakelijk gesteld kan worden. Bij ons op kantoor zijn 4 advocaten lid van een Europese vereniging voor letselschadeadvocaten (Peopil), dus wij kunnen in ons netwerk voor u zoeken naar een geschikte advocaat die uw man kan bijstaan in het verhalen van zijn schade op deze buitenlandse firma.
Mocht u meer informatie willen of vragen hebben, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met mij.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heren, bedankt voor uw snelle reactie. Het is en blijft glad ijs, dat hele aansprakelijkheidsgebeuren. We zullen ergens moeten beginnen en gaan dus de werkgever aansprakelijk stellen. Van daaruit komen we denk ik wel bij de buitenlandse firma terecht. Inmiddels de CAO doorgespit en diverse wetsartikelen. Niet helemaal hopeloos geworden, wel begrepen dat het lang kan duren. Hulp ingeschakeld, die echter aangeeft dat het buitenlands (verzekerings)recht niet echt tot zijn metier behoort. Mocht het nodig zijn komen wij hier nog graag op terug. Nogmaals dank.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag