Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In gebreke stelling bij verkoop woning

Op 10 september 2020 heb ik mijn huis verkocht en de koopovereenkomst getekend. Op 22 oktober 2020 is de woning notarieel geleverd. Op 5 februari 2021 word ik door de koper in gebreke gesteld vanwege de volgende ernstige gebreken:

"Blijkens zijn (elektricien/tevens vader koper) bevindingen ontbrak de noodzakelijke aarding op de drinkwaterleiding en de gasleiding. Deze heeft hij als noodoplossing aangesloten op de hoofdaardrail. Ook in de badkamer ontbreekt een centraal aardpunt, dit zal aangelegd moeten worden. Er is een verkeerde ventilator toegepast, het leidingwerk in de badkamer is niet volgens voorschrift aangelegd, de gebruikte spots voldoen niet aan de vereisten voor een badkamer en het leidingwerk onder de keuken ligt los en is niet geschikt voor de gebruikte wijze van aanleg."

De woning is ongeveer 40 jaar oud en zo'n tien jaar geleden heb ik de badkamer en keuken laten verbouwen. Ik ben ervan uit gegaan dat alles naar behoren was opgeleverd en heb geen controle gedaan of door de aannemer het leidingwerk goed aangesloten is, er waterdichte spotjes zijn gebruikt en de leidingen onder het keukenblok los lagen. Ik heb in de tien jaar dat ik het gebruikt heb geen klachten gehad omtrent leidingwerk, spotjes of andere zaken.

Volledigheidshalve is het misschien nog handig om te vermelden dat de koper voor het tekenen van de koopovereenkomst geen bouwkundige keuring heeft laten uitvoeren.

De, bij de in gebreke stelling, meegestuurde offerte is opgesteld op 30 oktober 2020 en nu word ik ruim drie maanden later pas in gebreke gesteld zonder eerder van de gebreken op de hoogte te zijn gesteld door de koper.

Sta ik in mijn recht als ik stel dat ik niet van deze gebreken op de hoogte was en zorgen deze gebreken ervoor dat de woning niet als zodanig gebruikt kan worden?

Met vriendelijke groet,

Michelle

Dag Michelle
tenzij opmerkelijk prutswerk behoeft u uw aannemer niet te controleren. Maar de vraag is inderdaad ook of de koper het mankement had opgemerkt tijdens een vooronderzoek . Van een koper wordt hal en breekwerk niet verwacht. Het lijkt in dit geval toch een verborgen gebrek te zijn . De eis daarvoor is dat de koper niet normaal in de woning kan wonen. Ik moet onderzoek doen om te zien of dat hier het geval is, daarnaast kunt u op uw beurt de aannemer aanspreken. Neemt u contact met mij op voor genoemd verborgen gebreken onderzoek?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag