Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


In februari gaan mijn familie en ik op vakantie naar Thailand. Ik zou heel graag mijn zoontje van 1,5 jaar willen meenemen maar ik loop tegen het volgende probleem aan. Mijn ex-vriendin die in Duitsland woont met mijn zoontje vindt dat hij er niet klaar voor is: het is te warm, te ver reizen, te stressvol, hij kan niet zonder zijn moeder etc. Dit terwijl mama wel met hem naar Mallorca kon ik juni en eigenlijk ook mee zou gaan naar Thailand toen we nog samen waren.

Om een lang verhaal kort te maken. We hebben beide ouderlijk gezag maar mijn ex claimt mijn zoontje. Zij gelooft echt dat mijn zoontje niet zonder haar kan, terwijl ik nooit problemen ervaar met hem. Het is een gevoel van haar die ik niet kan veranderen maar als ik het accepteer dan blijf ik aan het kortste einde trekken.

De situatie is heel frustrerend. Het voelt als een eindeloze strijd die ik alleen nooit van haar ga winnen. Elke keer ben ik weer teleurgesteld en het kost mij veel energie. Nu twijfel ik om stappen te ondernemen maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Als zij in Nederland zou wonen dan zou ik een kort geding kunnen aanspannen maar hoe zit het als ik in Nederland woont en zij in Duitsland? Waar moet ik beginnen?

Ik denk dat Duits recht voor omgang en zorg van toepassing is , als u op tijd bent kunt u vervangende toestemming van de Nederlandse rechter vragen op basis van Duits recht, of in kort geding.De meeste regels zijn qua zorg en omgang gelijk binnen Europa.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
In uw zaak is Duits recht van toepassing en de Duitse rechtsbank is bevoegd.
In principe bestaat ook in Duitsland de mogelijkheid om een kort geding aan te spannen betreffend een vakantieregeling voor de omgang. De rechtbank zal vervolgens nagaan welk regeling in het beste belang van uw kind is. Het lijkt mij echter niet waarschijnlijk dat u de zaak zult winnen. Dit is op voorhand (en zonder de details en de bevoegde rechter) te kennen echter niet zeker te zeggen.
Indien u geen rechtszaak wilt aanspannen, kunt u ook het bevoegde Jugendamt vragen om in de zaak tussen u en uw ex te mediƫren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag