Stel vraag

Particulier


In 2017 ben ik veroordeeld tot 40 uur taakstraf wegens winkeldiefstal. (Bij de zitting zelf was ik niet aanwezig)
De uitspraak heb ik per post ontvangen. Daarna heb ik nooit iets vernomen van de reclassering of over hoe en waar ik de taakstraf zou moeten uitvoeren.
Het misdrijf "de diefstal" vond plaats in 2015. Destijds was ik niet ingeschreven in Nederland en stond ik in het RNI (Ik was dakloos). Uiteindelijk ben ik 6 uur later wel vrijgelaten.
Nu ik alles weer op de rit heb heb ik voor mijn werk een VOG nodig voor in de zorg.
Als ik deze aan ga vragen neem ik aan dat de onuitgevoerde taakstraf naar boven komt. Kan ik dan in hechtenis worden genomen ondanks dat ik niets van de reclassering heb vernomen? En krijg ik ├╝berhaupt een VOG?

De eerste vraag is of uw veroordeling al onherroepelijk is geworden. Daarvoor is onder meer van belang of de dagvaarding destijds in persoon aan u is uitgereikt. Mogelijk kunt u nog in hoger beroep.
Als de veroordeling inderdaad onherroepelijk is, is het waarschijnlijk dat de taakstraf inmiddels omgezet is in hechtenis. Die beslissing hoeft niet in persoon aan u te worden uitgereikt, terwijl de termijn voor bezwaar wel al is gaan lopen. Stil zitten en wachten op de reclassering was dus geen verstandige keuze. Mogelijk is er dan ook niets meer aan te doen en staat u gesignaleerd voor 20 dagen zitten.
Ik heb nog nooit gehoord dat iemand door het aanvragen van een VOG werd aangehouden.
Er zitten dus best wat haken en ogen aan uw probleem en ik zou zeker een advocaat inschakelen als u de detentie nog wilt proberen te voorkomen. Maar daar zijn wel kosten aan verbonden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag