Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In 2006 heb ik gedwongen onder bedreiging mijn handtekening moeten zetten onder een doorlopend krediet.
Ten tijde van dit had ik geen werk geen inkomen en geen onderpand,mijn vriend wel.
Wij waren niet getrouwd of geen geregistreerd
partnerschap.
In 2011 ben ik gevlucht.
er zijn aangiftes van huiselijk geweld en bedreigingen
Nu heb ik een brief van de deurwaarder dat ik het bedrag binnen 8 dagen moet betalen.
kan ik me beroepen op wilsgebreken?

Wanneer u onder bedreiging van persoonlijk of financieel letsel bent bewogen om een overeenkomst te ondertekenen, kunt u deze overeenkomst onder voorwaarden vernietigen op grond van artikel 3:44 lid 1 jo. artikel 3:44, lid 2 BW.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de kredietinstelling in de eerste plaats bewijs kan verlangen van uw stelling dat u de overeenkomst wegens de bedreiging hebt ondertekend.

Tevens kan de kredietinstelling verlangen dat u toelicht waarom de bedreiging zodanig was, dat een redelijk oordelend mens daardoor kon worden beïnvloed. Hierbij is het overigens niet relevant of de dreiging met letsel op u persoonlijk zag, of op een derde (bijvoorbeeld een familielid of vriend(in)), mits er maar een rechtstreekse relatie bestond tussen deze derde en u.

Indien de kredietinstelling zich op het standpunt stelt dat zij niet bekend was met deze bedreiging, maar te goeder trouw heeft gehandeld, zult u tevens moeten bewijzen dat de kredietinstelling ten minste reden had om te veronderstellen dat u de overeenkomst niet uit vrije wil bent aangegaan.

Hoewel de wet dus mogelijkheden biedt om de overeenkomst op grond van het wilsgebrek "bedreiging" te vernietigen, zal het wellicht niet gemakkelijk zijn om het bewijs ter zake te leveren.

Hoewel ik niet bekend ben met de achtergronden van de kwestie (waaronder of u wellicht eerder op deze vordering bent aangesproken), kan ik mij voorstellen dat het feit dat de kredietovereenkomst reeds in 2006 is afgesloten niet in uw voordeel werkt, indien u in de tussentijd nooit melding van deze bedreiging hebt gemaakt. In ieder geval rijst dan de vraag waarom u hiervan niet eerder melding hebt gemaakt.

Even een heel andere vraag: bent u de afgelopen jaren wel geïnformeerd door de kredietverstrekker dat ook daadwerkelijk een krediet was opgenomen en, zo ja, wat de hoogte daarvan was? En heeft de kredietinstelling u de afgelopen jaren aangesproken op terugbetaling van het opgenomen krediet (en de verschuldigde rente en eventuele aanvullende kosten)? Wanneer de kredietinstelling u hierover nooit heeft geïnformeerd, zou de vordering wellicht kunnen zijn verjaard (al kan ik daar pas echt iets over zeggen als ik meer details van de kwestie ken).

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag