Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


In 1987 heb ik via een onderhandse akte een garage gekocht en deze is getekend door beide partijen. Er heeft toen geen overdracht plaatsgevonden bij een notaris. Nu na meer dan 25 jaar wil ik dit regelen en zegt de tegenpartij dat het nietig is. Ik ben van mening dat ik door te betalen het bezit hebt, ter goeder trouw ben en er sprake is van verjaring dus moet de andere partij instemmen met een afspraak bij de notaris zodat de akte plaats kan vinden, kosten betaal ik en ik het verschuldigde bedrag aan belasting kan terugbetalen aan de toenmalige eigenaar.
Dit klopt toch of mis ik iets. gaarne advies

Beste vraagsteller,
als ik het goed begrijp wil u levering afdwingen bij de notaris. De vraag is inderdaad of dit mogelijk is na 25 jaar. De levering zelf is niet een zelfstandige rechtshandeling, maar een verbintenis. Het recht om een prestatie, een verbintenis, af te dwingen kan verjaren vermits er geen stuiting plaatsvindt. Zoals u het nu schetst bestaat er wel een rechtsgeldig contract maar is de uitvoering ervan niet meer afdwingbaar. Het antwoord kan anders luiden indien er andere factoren meespelen; u mag mij hierover direct benaderen via de direct contact knop.

Beoordeel dit antwoord:

De Hoge Raad heeft onlangs in een vergelijkbare zaak bepaald dat er wél sprake is van verjaring, maar niet te goeder trouw. In deze zaak ging het ook om wél betalen, maar niet naar de notaris. Wat er anders was, was dat pas na betaling de nieuwe 'eigenaar' daarop ging bouwen. Dat betekent dat niet de verjaringstermijn van 10 jaar (goede trouw) maar van 20 jaar van toepassing is. En die lijkt - gelet op de gegevens hierboven - ook van toepassing.

Ik kom vooralsnog (zie de opmerking van mw Martens hierboven of de gegevens die u vermeldt) dan ook tot de conclusie dat er inderdaad sprake is van verjaring.

U kunt met de huidige kadastrale eigenaar van de grond waarop de garage staat, inderdaad naar de notaris gaan en een akte van verjaring laten opstellen. Deze kan dan in plaats van de leveringsakte (die u in 1987 had moeten laten opstellen) ingeschreven worden in het Kadaster. Pas bij inschrijving bent u 'echt' (juridisch) eigenaar van de grond onder de garage.

Werkt de kadastrale eigenaar niet mee, dan kunt u de rechter vragen om een vonnis te wijzen, die in de plaats treedt van de verjaringsakte.

Dit alles als u graag óók juridisch eigenaar wilt worden. Bent u tevreden met het huidige gebruik, heeft u geen plannen om te gaan verkopen, noch uw buren, is er geen ruzie ontstaan of iets dergelijks. dan kunt u ook overwegen om 'gewoon' niets te doen en het gebruik gewoon voort te zetten. Dat is verreweg de goedkoopste oplossing. Spreek dat dan af met uw buren en zet dat even op papier, met beider handtekening eronder. Dat kan later weer gedoe schelen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
een waarschuwing in andere bewoordingen is hier volgens mij wel op zijn plaats omdat in het geval zoals boven geschetst er slechts een stilzwijgende gebruiksovereenkomst is tussen beide partijen welke opzegbaar binnen een redelijke termijn en niet overdraagbaar is. De overeenkomst is dus opzegbaar tenzij u met de eigenaar termijnen afspreekt. Bovendien mag de eigenaar een redelijke vergoeding gaan vragen voor het gebruik en het onderhoud, ook al was dat voorheen niet zo.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag