Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik zal even de situatie kort toelichten:
ik ben 20 jaar, ik studeer en woon op kamers. Mijn ouders zijn ongeveer 7 jaar geleden gescheiden.
Mijn ouders kozen voor een co-ouderschap. Doordeweeks woonden mijn zusje en bij mijn vader en in het weekend bij mijn moeder omdat zij de kostwinner is en mijn vader niet werkt.
In 2011 heeft mijn vader mij het huis uit gepest en hij vindt dat ik zelf vertrokken ben. Vandaar dat hij sindsdien niets meer betaald. Natuurlijk betaald mijn moeder alimentatie aan mijn vader. In het convenant staat dat dit geld voor mijn zusje is, vanwege fiscale voordelen in die tijd, maar in praktijk is het bedrag dus voor twee kinderen. Sinds 2011 besteed hij dus een deel van de alimentatie aan mijn zusje en de rest gaat in eigen zak. Hij spaart niets en mijn moeder betaald de studies van mij en mijn zusje. Hij gaat binnenkort voor de derde keer trouwen waardoor er dus een aantal zaken veranderen. Ik heb hier en daar dus wat gelezen op internet en ook over onderhoudsplicht.
Mijn vraag is dus, heeft mijn vader geen plicht om toch iets bij te dragen? Al is het maar een klein bedrag, maar ik ontvang niets, terwijl hij dubbele alimentatie opstrijkt voor maar één kind dat onder zijn dak leeft.
En als ik recht heb op iets van het bedrag, hoe maak ik hier aanspraak op?

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Als jong meerderjarige (tot 21 jaar) heb je recht op een onderhoudsbijdrage van de vader. Maar dan moet je wel aantonen dat je behoeftig bent en je vader moet dan wel over draagkracht beschikken om deze bijdrage te voldoen. De vraag is dus of het nu nog zin heeft om deze procedure te starten.

Beoordeel dit antwoord:

Vanaf 18 jaar moet een onderhoudsplichtige rechtstreeks aan het kind betalen. De verplichting tot onderhoud geldt tot 21 jaar, hierna slechts onder uitzonderlijke omstandigheden.

U kunt dus misschien alimentatie van uw vader verkrijgen, maar dan zult u snel actie moeten ondernemen middels een advocaat. Een advocaat kan voor u een verzoekschrift bij de rechtbank indienen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Beoordeel dit antwoord:

Indien jouw moeder de alimentatieplichtige is, behoort zij, nu je 18+ bent en uitwonend, jouw deel van de alimentatie aan jou direct te voldoen. Indien zij zich zou beroepen op de bepaling waarin aangegeven staat dat de alimentatie enkel voor je zusje is, zal dit geen stand houden, immers ouders kunnen alimentatie voor hun kind niet uitsluiten. je hebt dus recht op een bijdrage van je ouders en als je moeder dat blijft overmaken aan je vader, zal zij een ander bedrag apart nog aan jou moeten voldoen. wellicht is het goed een advocaat-mediator in de arm te nemen die vervolgens je ouders ook uitnodigt voor een gesprek (ik ben er niet voor om zomaar te gaan procederen tegen je ouders) om zo te kijken of jullie tot een oplossing kunnen komen. Dat je niet thuis woont is geen reden geen alimentatie te ontvangen, sterker nog, ik denk dat je het nu harder nodig hebt dan ooit.

Beoordeel dit antwoord:

Hetgeen gezegd wordt klopt. Ik denk dat je het beste even kunt kijken wat geografisch voor jou het beste uitkomt om een keuze voor een advocaat te maken. Ik kan je evt ook bijstaan. Heb veel ervaring met dit soort zaken. Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag