Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon sinds 1 juli vorig jaar in een souterrain onder de verhuurder. Ik heb een eigen opgang, maar mijn deur komt uit in een ruimte waar hun wasmachines staan, en de deur daarvan komt uit in de gallerij van het flat complex.
In mijn woonruimte is douche, toilet en keuken aanwezig. Tevens ontvang ik hurtoeslag.

Nou wil de verhuurder mij eruit zetten, ik heb namelijk een hospitacontract getekent.
Ik heb hier bezwaar tegen gemaakt en hem vertelt dat een zelfstandige woonruimte huur en het hospitacontract niet rechtsgeldig is en ik huurbescherming geniet.
Klopt dit?

De eerste 9maanden heeft u geen huurbescherming bij een hospitacontract. Het moet dan gaan om een onzelfstandige woning waarbij de verhuurder ook in de woning woont, U geeft aan dat het om een zelfstandige woning gaat, waar u dus wel huurbescherming geniet en er geen sprake is van een hospitacontract. Ik raad u aan de verhuurder schriftelijk hierop te wijzen, desnoods met tussenkomst van een jurist. Ik kan u daarbij helpen. Neemt u desgewenst direct contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Huurders van woonruimte en (in mindere mate) middenstandsbedrijfsruimte genieten huurbescherming. Dit wil zeggen dat verhuurders de huurovereenkomst niet zomaar kunnen opzeggen. Voor woonruimte zijn er slechts een paar gevallen waarin de verhuurder een huurovereenkomst eenzijdig kan beëindigen (al zal de beëindiging altijd via de rechter lopen). De bekendste gevallen zijn wanprestatie door de huurder (niet betalen van de huur of veroorzaken overlast) of dringend eigen gebruik (bv. renovatie). Huurbescherming speelt ook een belangrijke rol wanneer een verhuurder een woning voor bepaalde duur wil verhuren. Dit is -behoudens enkele uitzonderingen- niet rechtsgeldig en dus heeft de huurder ook na afloop van de bepaalde termijn het recht in de woning te blijven op grond van huurbescherming, ex lege art. 7: 274 juncto 7: 296 BW

Hospitahuur mag als het gaat om onzelfstandige woonruimte in een woning waarin de verhuurder zelf ook woont. Er is sprake van deze hospita situatie als huurder en verhuurder één of meer van de essentiële voorzieningen (keuken, douche, toilet) delen.

Beoordeel dit antwoord:

Uw reactie richting verhuurder lijkt te kloppen. U huurt geen onzelfstandige woonruimte, maar een zogenaamde onvrije woning. Zie de uitleg van de rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wat-is-een-zelfstandige-woning-en-wat-is-een-onzelfstandige-woning

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag