Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon in een rijtjeshuis uit de jaren '20 van de vorige eeuw. Sinds januari van dit jaar nieuwe (jonge) buren. Zij hebben de gehele binnenkant van hun huis gesloopt en opnieuw opgebouwd. Daarbij hebben zij geen rekening gehouden met het feit dat er zich slechts een éénsteens (mandelige) draagmuur tussen onze woningen bevindt.

Het gevolg is dat ik sindsdien behoorlijk veel geluidsoverlast door lucht- en/of contactgeluid ondervind, zelfs zo erg dat ik gesprekken als geroezemoes over het geluid van mijn TV hoor.

Mijn buren hebben in de draagmuur allerlei leidingen aangelegd en constructies als een grote TV aan de muur gehangen, zodat zogenaamde geluidskanalen zijn ontstaan.

Mijn vragen:
(1) Mochten mijn buren zomaar in de draagmuur leidingen aanleggen?
(2) Bestaat de kans dat door de aanleg van de leidingen en het aanbrengen van een grote hangconstructie voor een TV de stabiliteit van de draagmuur (sterk) is verminderd?
(3) Zo ja, kan ik mijn buren dwingen alsnog de stabiliteit van de draagmuur te herstellen, door bijvoorbeeld te eisen dat zij een voorzetwand realiseren, waarin zij de leidingen opnieuw moeten aanleggen?
(4) Kan ik mijn buren aansprakelijk stellen voor de kosten die ik moet maken om geluidsisolatie aan te brengen?

Ik verneem graag uw antwoorden.
Met vriendelijke groeten,

!) tot op de helft van de dikte van de muur mogen uw buren werken aanbrengen, tenzij deze de draagconstructie aantast.
2) is een technische vraag , maar als dat zo is handelen ze jegens u onrechtmatig
3) ja als dat zo is en u dat kunt bewijzen
4) ja , maar heeft u al samen met uw buren gesproken over de geluidsoverlast , ook aan hun zijde is wellicht af te dwingen een sterkere isolatie of andere wijze van aanbrengen werken aan de muur.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag