Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon in een hofje en nu hebben we sinds verleden jaar een nieuwe beheerster. Het zijn 30 woningen en iedereen heeft een stukje tuin die we allemaal na onze eigen smaak hebben ingericht.Nu wilt ze dat onze tuintjes verandert worden. Geen potten en de planten moeten 25cm van de heg.Kan iemand die totaal geen verstand van planten heeft dit zomaar veranderen?

De vraag is natuurlijk waaraan de beheerster haar bevoegdheid ontleent. Als u ervoor hebt getekend dat u aanwijzingen van de beheerster over het gebruik van bijvoorbeeld de tuin zult opvolgen, zult u dat in principe ook moeten doen. Kunt u hierover wat meer informatie geven?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb niks getekend. Toen ik hier kwam wonen hadden we een andere beheerster,die
toestemming gaf om potten te mogen zetten.
Nu moeten de potten verwijderd worden en bomen worden zomaar omgekapt.
Planten moeten verplaatst worden, wat nu dus niet zou kunnen, want ze staan in volle bloei.Deze vrouw werkt samen met regenten.


Helder. Huurt u of koopt u? En blijkt daaruit of de tuin gemeenschappelijk is of dat het valt onder hetgeen u huurt of heeft gekocht?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik huur en de tuin valt onder wat ik huur.


Ik zou graag uw huurovereenkomst ontvangen, zodat ik kan beoordelen of daar een verplichting in staat om aanwijzingen door of namens de regenten te respecteren. Als dat er niet in staat heeft de beheerster geen recht van spreken.

Beoordeel dit antwoord:

Is er een vereniging van eigenaren (VVE) of een huurdersvereniging? Een VVE kan regels stellen op grond van de notariële splitsingsakte en heeft meestal een huishoudelijk reglement. Dit kan ook voor een huurder van één der woningen concesquenties hebben.
Als u huurt en er is een huurdersvereniging, dan is dit het platform om in te schakelen.

Het huurcontract is voor u in 1e instantie bepalend voor de vraag of de beheerder evt. regels kan stellen. Als daarvoor geen basis is in het huurcontract (en er is geen verwijzing naar verplichtingen van de eigenaar) staat het u in principe vrij om uw tuin op iedere (maatschappelijk enigszinds geaccepteerde) wijze in te richten. De grenzen die in zo'n geval nog wel bestaan zijn in deze niet aan de orde lijkt me.

Als de eigenaar zich aan VVE-regels moet houden en het huurcontract dit onvoldoende duidelijk regelt kan dat toch gedonder opleveren. Ik ga daar nu niet op in omdat dit te specifiek is het waarschijnlijk niet aan de orde is?!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag