Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon in een bungalow die geschakeld staat met mijn buren. De bungalow van de buren staat naar achter waardoor het uitzicht van een zijraam van de buren direct op onze achtertuin is. Ik kan niet rustig zitten in de tuin zonder dat ik door mijn buren bekeken wordt. Er zit normaal glas in het raam en deze kan tevens open gezet worden.
Vanwege privacy schending wil ik dit uitzicht niet en ik wil geen overlast wanneer het raam open staat. Wat kan ik hieraan zelf doen ? En wat kan ik van mijn buren verwachten ? Ik woon hier al meer dan 15 jaar en de buren zijn recent naast mij komen wonen.

Beste vraagsteller,
u hebt het huis aanvaard zoals het destijds aan u is getoond, ongeacht of het een huur of koopwoning betreft. U schets een situatie dat buren u bewust of onbewust zouden kunnen bespieden.
Dat is niet zo snel onrechtmatig want u zal moeten aantonen dat zij dit bewust doen en vaak, hetzelfde geldt voor geluidsoverlast zoals ruzies e.d. Kan er geen fysieke scheiding komen in de vorm van een semi-transparante wand of iets dergelijks? Hebt u al met de buren gesproken over dit probleem?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord, de buren hebben mij laten weten dat ik alleen een afscheiding kan maken 2 meter van het raam af. Kan ik eisen dat ze het zicht door het raam half licht doorlatend maken? Het raam is namelijk direct op de begaande grond en het zicht direct op onze achterdeur


Moeilijk want dan vraagt u dat uw buren een deel van het uitzicht opofferen; is er wel sprake van vrij uitzicht? Kan er misschien een mandelige afscheiding komen, of is het een huurhuis en hebt u beiden toestemming nodig? Omdat uw buren in principe met u meedenken vind ik het niet verstandig om het een juridisch steekspel te laten worden. hoe hebben de andere bewoners dit probleem opgelost?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is niet sprake van vrij uitzicht voor de buren, ze kunnen via het bewuste raam alleen maar in mijn tuin kijken. Ik mag toch wel iets in mijn tuin bouwen wat niet hoger wordt dan twee meter, dit is toch geen (erf)afscheiding? En als ik het verrijdbaar maak, wat is het dan?


Als het raam op minder dan 2 meter van de erfgrens ligt en het biedt rechtstreeks uitzicht op uw perceel dan is dat niet toegestaan. Het raam moet dan dicht gemaakt worden en ondoorzichtig. Als het raam er al langer dan 20 jaar zit dan is er een recht van erfdienstbaarheid ontstaan en kunt u niets meer ondernemen tegen het raam zelf. Wel kunt u dan een iets bouwen in uw eigen tuin als dat niet hoger is dan 2 meter om het uitzicht te belemmeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord. Het raam is er al langer dan 20 jaar. Ik begrijp dat ik iets mag bouwen wat niet hoger is dan twee meter. Is er ook een minimale afstand tot het raam waar ik rekening mee moet houden. Ik bedoel dan dat het raam normaal open kan, maar plaatsing van de afscheiding binnen de twee meter afstand. (NB het raam is op de begaande grond).


De wet bepaalt het volgende. Als, in strijd met de wet, er langer dan 20 jaar een doorzichtig en te openen raam (dat uitzicht geeft op uw perceel) aanwezig is in de bungalow van de buren binnen een afstand van twee meter tot de erfgrens, u die toestand moet respecteren. In de praktijk betekent dat, dat u binnen twee meter van het raam geen bebouwing of bijvoorbeeld een schutting aan mag brengen die de eigenaar van het andere erf onredelijk hindert. U mag, met andere woorden, geen schutting recht voor het raam bouwen als daardoor licht of uitzicht (vrijwel) geheel verdwijnt.

U mag dus geen afscheiding binnen een afstand van twee meter van het raam van de buren plaatsen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag