Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik wil na 7 jaar eenzijdig de kinderen alimentatie herberekend hebben (vanaf augustus 2014). Hoeveel gaat dit mij kosten?

Voor beide is intussen de situatie veranderd.
Ik ben in 2014 getrouwd met een buitenlandse vrouw en mijn Ex woont vanaf augustus 2014 samen met haar vriend.
Zij gaat met augustus 2015 met hem trouwen.

Mijn vrouw heeft geen inkomsten en moet inburgingscursussen volgen. Zij kan niet aan werk komen.
Ik betaal alimentatie voor een zoon van 20 jaar.
Ik heb 2 zonen (18 jaar) die bij mijn inwonen. Nu is 1 van de tweeling terug gekeerd naar mijn Ex.
Mijn EX wil dat levensonderhoud voor deze jongen betaalt.
Ik betaal alimentatie 314,66 + 1 zoon die nog thuis woont. Hij wil op termijn op zichzelf wonen.
Ik heb mijn EX gevraagd om de alimentatie her te berekenen maar zij wil niet meewerken.
Mijn Ex en haar vriend hebben beide inkomsten. Daarbij is haar woonlasten nu lager geworden.

Ik moet nu extra advocaatkosten maken om een herberekening te laten maken. Eventueel door een rechter te beoordelen maar ik bezit geen spaargeld.
Ik wil wel in gedeelte de advocaatkosten betalen. Maar het moet wel zin hebben.
Ik zou graag informatie procedure/kosten willen hebben.

Als uw kinderen meerderjarig zijn, dient u in principe de met de moeder afgesproken alimentatie rechtstreeks aan hen te betalen. Als u van mening bent dat er omstandigheden zijn om deze alimentatie te verlagen (bijvoorbeeld wijziging inkomen of huwelijk moeder), dan dient u daarover contact met uw zoons op te nemen.
De omstandigheden die u schetst geven naar mijn mening aanleiding om de kinderalimentatie opnieuw te berekenen.
De kosten van de herberekening en wijziging van de kinderalimentatie hangen af van de hoogte van uw inkomen. Als uw fiscale jaarinkomen (+ evt. inkomen partner) lager is dan € 36.400 komt u in aanmerking voor een toevoeging en bent u enkel een eigen bijdrage aan een advocaat verschuldigd.
Als u niet in aanmerking komt voor een toevoeging, adviseer ik u om met een advocaat de kosten te bespreken.
Als u wilt dat ik u verder help, verzoek ik u contact met mij op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gezien de omstandigheden die u schetst heeft het zeker zin om een verzoek tot herberekening van de alimentatie in te dienen. Vanaf het moment dat uw ex opnieuw trouwt is ook haar echtgenoot wettelijk gezien verplicht bij te dragen in de kosten van het levensonderhoud en studie van haar kinderen. Het is inderdaad juist dat alimentatie voor kinderen in de leeftijd van 18 tot 21 aan de kinderen zelf moet worden betaald en dus niet aan uw ex-partner.

Het feit dat uw ex niet wil meewerken en kennelijk geen inkomensgegevens wil verstrekken, maakt voor uw zaak niet direct uit. Er kan zonder meer een verzoekschrift tot vermindering of nihilstelling van de aan u opgelegde alimentatieverplichting worden ingediend. Uw ex zal vervolgens haar financiële gegevens, op verzoek van de rechtbank, in het geding moeten brengen zodat tot herberekening van de alimentatieverplichting kan worden overgegaan.

Tot een inkomen van 36.400 euro in het peiljaar (2013) of in dit jaar komt u in beginsel inderdaad voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking. De hoogte van de bijdrage die u aan de advocaat dient te betalen, hangt vervolgens af van de inkomenscategorie waarbinnen u valt. De hoogte van de eigen bijdragen varieert in bedragen van 340 euro tot 849 euro. Indien u hiervoor in aanmerking komt, kunt u nog een korting krijgen van 53 euro na een verwijzing van het juridisch loket. Indien uw inkomen boven de 36.400 is gelegen, en u evenmin een rechtsbijstandsverzekering heeft die tot vergoeding van uw kosten overgaat, kan een advocaat u slechts bijstaan op basis van diens uurtarief.

Ik heb veel ervaring met dit soort zaken en sta u graag bij. Desgewenst kunt u met mij contact opnemen en kan ik u meer duidelijkheid geven over de kosten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag