Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik wil mijn ex-partner geld lenen omdat ze anders haar financiering bij de bank niet rond kan krijgen omdat op dit moment haar loon te laag (aantal uren) is om een hypotheek bij de bank af te kunnen sluiten. Ik wil een bedrag van ongeveer EU 30.000,- voor een periode van enkele jaren uitlenen. Over dit bedrag wil ik een rente percentage van xx% vastleggen.
Wat moet ik doen:
- Waar en bij wie moet ik dit vast leggen? Notaris, .........?
- Hoe krijg ik dit geld gegarandeerd terug na de afgesproken termijn? Kan worden overgegaan op verkoop van haar woning indien dit niet mogelijk blijkt te zijn?
- Hoe krijg ik de gewenste rente maandelijks overgemaakt? Hoe wordt dit door de belasting gezien?
- Als er op dit bedrag wordt afgelost hoe en waar moet dit worden vast gelegd? Moet hiervoor een tegenrekening geopend worden waarin dit inzichtelijk is?
- Als het bedrag vrij komt op de afgesproken termijn hoe wordt dit gezien door de belasting. Als inkomen, schenking, .........?
- Als ik de rente laat overboeken als alimentatie wat zijn dan de gevolgen hiervan?
- Wat moet de bank weten van deze lening? Als ik de bank hierover niet informeer wat kunnen dan de juridische gevolgen zijn?
- Als ze tezijnder tijd meer uren kan werken betekent dit dat ze een extra hypotheek kan nemen van EU30.000. Hoe wordt dit door de bank gezien wanneer de hypotheek verhoogd moet worden?
- Mogelijk ben ik nog andere effecten vergeten maar hierover laat ik mij graag adviseren!

Ter verduidelijking. Ik wil dit doen zodat mijn kinderen een stabiele basis krijgen en hebben (niet voor mijn ex). Na de scheiding heeft ze te veel eigen kapitaal om in aanmerking te komen voor huursubsidie en huren is vele malen duurder als kopen maar dan moet hiervoor wel een inkomen tegen over staan wat op dit moment niet het geval is.

Met vriendelijke groet

U stelt vele vragen, ik zal proberen om op de belangrijkste punten in te gaan.

Uw bank hoeft mijns inziens niets te weten over de lening. Uw ex zal haar hypotheekverstrekker vermoedelijk moeten informeren over het bestaan van de lening, anders pleegt zij mogelijk valsheid in geschrifte en is haar overeenkomst met de bank mogelijk nietig.

U kunt het beste een afspraak met een notaris maken om alle mogelijkheden en praktische details door te spreken. Een notariƫle geldleningsovereenkomst kan namelijk door een deurwaarder ten uitvoer worden gelegd zonder dat u een vonnis nodig heeft. Ook kan een notaris desgewenst een (tweede) hypotheek op de woning doen vestigen.

Fiscaal geldt de lening als vermogen (Box-3 ) en worden de uitkeringen niet zelfstandig belast.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag