Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik wil mijn eigen appartement in Amsterdam gaan verhuren en ben bezig met het opstellen van een huurcontract van een jaar. Als beide partijen na een jaar de situatie willen voortzetten, wil ik weer een contract van een jaar maken en zo door. De intentie is dat ze er langere tijd in gaan, maar ik wil als dat nodig is, er zelf weer in kunnen gaan wonen. Ik heb alleen een ´kale huur´ in het contract gezet en wil gas, water, licht, tv en internet op hun naam laten zetten (dat staat nu nog op mijn naam). Ik vraag me af of dat veilig is om te doen, of dat de huurders hierdoor meer rechten krijgen dan wanneer ik het op mijn naam laat staan en een 'all-in huur' zal vragen.
BVD

Ik begrijp dat u het appartement laatstelijk zelf hebt bewoond. U wilt de woning nu verhuren voor een bepaalde tijd, met het doel de woning t.z.t. zelf weer te betrekken. Volgens de wet is bij deze constructie tijdelijke verhuur mogelijk waarbij de huurder slechts beperkt wordt beschermd. Het is dan wel van belang dat (a) uzelf de laatste bewoner was, en (b) u na het vertrek van de huurder aan wie u wilt verhuren, zelf weer in de woning gaat wonen en niet aan een volgende huurder verhuurt. In dat laatste geval gaat voor de tweede huurder namelijk op alle fronten het 'gewone' huurrecht gelden, waardoor de huurder recht heeft op volledige huurbescherming. U krijgt die opvolgende huurder er dan eigenlijk niet meer uit.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kunt u, mits u kunt aantonen dat u er belang bij hebt de woning zelf weer te gaan bewonen, bij de rechter ontruiming van de woning vragen op het moment dat de huurder bij einde huur niet wil vertrekken (ook hier geldt namelijk dat als de huurder niet vertrekt, de huur doorloopt en de rechter het einde van de huurovereenkomst dient te bepalen).

Het is van (groot) belang dat het huurcontract juridisch correct wordt opgesteld, met inachtneming van de wettelijke vereisten, anders loopt u alsnog het risico dat u de huurder er niet meer uitkrijgt. Ik bied aan u bij het opstellen van het huurcontract te assisteren.

Beoordeel dit antwoord:

Duidelijkheidshalve: het huurrecht zit zo in elkaar dat u als eigenaar hemel en aarde moet bewegen om zelf weer terug te kunnen in uw woning. Alsof u 5-0 achter staat in de 2e helft van een voetbalwedstrijd! De mogelijkheid tijdelijk te verhuren is aan stringente voorwaarden gekoppeld. Als er iets mis gaat zit u vast aan de gewone regels dat risico is te groot om te nemen. Mijn advies: laat u adviseren door een advocaat of gewone jurist, maar stel het huurcontract NIET zelf op. Herstel van een vergissing achteraf is heel erg moeilijk of onmogelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag