Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


ik wil een stuk grond verkopen hier moet eerst een bestemmingsplan wijziging plaatsvinden voor de definitieve overdracht termijn van 3 jaar , we hebben met de koper een borg som afgesproken van €7500 voor eventuele afspraken en boete beding niet na gekomen worden.
de vriendin van de koper wil voor deze borg persoonlijk gerant staan met als onderpand haar woonhuis .
vraag :is dit mogelijk om dit zelf op papier te zetten of moet dit toch via de notaris geregeld worden?

De borgstelling kunt u onderhands vastleggen, dit is echter wel jurisdisch vakwerk. Het is niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met "doe het zelf" contracten welke te vinden zijn op internet.. Indien u desondanks besluit om de borgstelling onderhands vast te leggen is het wel aan te bevelen om de handtekeningen op het document te laten legaliseren door een notaris zodat er nooit discussie over de echtheid van de handtekeningen en de datering van het document kan ontstaan.
De vastlegging van het woonhuis als onderpand kan het beste worden vastgelegd door middel van de vestiging van een recht van hypotheek. Hiervoor heeft u een notaris nodig. Een andere mogelijkheid, maar deze biedt minder zekerheid, is een zogenaamde positieve en negatieve hypotheekverklaring. Dit kan onderhands met daarbij dezelfde kanttekening als hiervoor met betrekking tot de legalisatie. Vaak wordt aan een positieve en negatieve hypotheekverklaring een onherroepelijke volmacht tot het vestigen van hypotheek gekoppeld, een dergelijke volmacht dient weer door een notaris te worden opgesteld en verleden.
Kortom, het kan zonder notaris maar indien u maximale zekerheid wenst is het aan te bevelen om een notaris in te schakelen.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het bovenstaande duidelijke antwoord:
Als er al een hypotheek is gevestigd, dan gaat deze voor. Ook is soms vereist dat de eerste hypotheekgerechtigde toestemming geeft voor het vestigen van een tweede hypotheek.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt voor u reactie ,
de vriendin word mede koper en wil de borgstelling veranderen in een schuldbekentenis .
ze heeft geen hypotheek of andere schulden wel meerdere panden,

kan dit wel zonder notaris , ze wil namelijk geen geld uitgeven aan derden?


met vriendelijke groet


In de koopovereenkomst opnemen dat beide kopers hoofdelijk aansprakelijk zijn en dat alle verplichtingen uit hoofde van de koopovereenkomst ondeelbaar zijn, dat volstaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag