Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik wil aanbouwen maar aanbouw buren staat op mijn erf

Ik wil een aanbouw laten plaatsen op mijn achtererf. Nu hebben mijn buren al een aanbouw vanaf de nieuwbouw en hun zijgevel staat 18cm op mijn erf. Mijn buurman staat op geen enkele manier toe om hier iets aan/tegen te maken om mijn aanbouw te plaatse . Hij maakt het mij heel moeilijk om iets te bouwen. Hij wil zelfs een stukje regengoot niet inkorten tot de erfgrens zodat ik netjes kan aansluiten op zijn muur. Mag hij alles weigeren als ik officieel een bouwplan heb laten maken bij een architect volgens bouwbesluit? Hij is hierdoor ook niet nadelig en alles wordt netjes afgewerkt zoals het hoort.

In principe hoeft u niet te dulden dat uw buurman op uw erf overbouwt tenzij u over en weer elkaar rechten hiertoe heeft verleend bij akte. Fungeert de muur van de uitbouw als een soort mandelige muur/scheidsmuur tussen twee erven? Dan mag u zeker wel tot op de helft van de dikte aanbouwen. U mag echter ook een onrechtmatige overbouw inzetten om te onderhandelen over uw wensen immers u mag binnen 20 jaren afbreking ervan eisen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste mevrouw Ferwerda,
Dank voor uw reactie op mijn vraag.
Het gaat hier om een stukje privémuur van de buurman van 1,2m. Het is een nieuwbouwwoning uit 2019 en mijn buurman heeft tijdens de nieuwbouw gekozen voor uitbouw. Ik kon dat niet doen omdat ik de woning laat toegewezen heb gekregen. In de akte staat vastgelegd dat de zijmuur van de uitbouw over de erfgrens gaat als de buren geen uitbouw nemen. Het is dus een privémuur van de buurman, maar wel op mijn grond.
Hij eist dus dat ik volledig los van hem moet gaan bouwen. Maar het moet ook gelijkertijd waterdicht en winddicht worden tussen de muren. Maar dan wordt het een hele rare uitbouw.


Dat maakt het inderdaad geen mandelige muur. U mag dan in beginsel niet aanbouwen zonder toestemming. Echter is het ook zo dat uw buren wel belang moeten hebben met weigeren van het geven van toestemming. In die gevallen kan het zijn dat u toch mag aanbouwen. Dit zal aan uw buren goed moeten worden uitgelegd onder verwijzing naar wet en rechtspraak van vergelijkbare zaken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag