Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werkte sinds eind februari als uitzendkracht bij een bedrijf da mij eind mei vroeg "wat moeten wij doen om jou te behouden?" Mijn antwoord was (onder andere): de zekerheid van een vast contract (en heb erbij vermeld dat ik ik een andere sollicitatie had lopen die er veelbelovend uitzag en dat ik dat niet zomaar wilde laten lopen). Het zou eind van het jaar worden en op mijn aandringen om zekerheid werd gezegd dat ik me geen zorgen hoefde te maken want dat al was besloten dat mijn functie een vaste functie zou worden. Onlangs werd echter bekend dat iemand anders die functie per 1-1 zal gaan bekleden en werd ontkend dat mij die toezegging is gedaan. Nadat ik schriftelijk protesteerde tegen die ontkenning en erop wees dat ook een mondelinge toezegging rechtsgeldig en bindend is en dat er een getuige bij was, werd ik diezelfde dag zonder opgaaf van redenen plots verzocht mijn spullen te pakken en het terrein te verlaten. De getuige van de toezegging heeft op schrift verklaard "voorlopig zou zij (ik dus) dan ingehuurd blijven, met het uitzicht op deze nieuwe functie binnen het bedrijf zelf". Ik heb aangegeven dat ik - na een goed gesprek - ten volle bereid ben mijn werkzaamheden zo snel mogelijk weer op te pakken en een rechtszaak te voorkomen, maar heb (nog) geen reactie ontvangen. Voor een toevoeging kom ik trouwens, gezien mijn inkomen 2010, niet in aanmerking (ook verleggen naar 2012 zal niet uitmaken). Hoe lang kan/moet ik wachten op een reactie van de werkgever voordat ik een advocaat inschakel en hoe verder?

Met bij voorbaat mijn dank voor uw reactie en vriendelijke groet.

Hoewel het niet uitgesloten is dat een rechter anders oordeelt ben ik er niet van overtuigd dat u deze zaak gaat winnen. U heeft enige kans van slagen als er sprake is van een ondubbelzinnige uitspraak van iemand die beslissingsbevoegd is waaruit volgt dat u beloofd is dat u een vast dienstverband zou worden aangeboden. Ik vind de verklaring van de getuige daarvoor te onduidelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie!

De (in mijn ogen duidelijke) toezegging werd gedaan door mijn afdelingsmanager, die mij de vraag "wat moeten we doen om jou te houden" via mijn direct verantwoordelijke (die ook de getuige is) had gesteld.

Daarna zijn er dan ook gesprekken tussen de afdelingsmanager, mijn direct verantwoordelijke en mijzelf geweest, waarin de afdelingsmanager op mijn aandringen om de zekerheid van een vast contract zei "dat ik me daarover geen zorgen hoefde te maken, want dat er al besloten was dat de functie een vaste functie zou worden."

Toen bekend werd dat ik aan zou blijven, vroeg het uitzendbureau mij of ik ook echt wel langer aan zou blijven en ik heb geantwoord "Natuurlijk, ik ben gevraagd aan te blijven met het vooruitzicht op een vast contract per eind van het jaar, want het wordt een vaste functie".

Aanleiding tot die vraag van het uitzendbureau was dat ik in eerste instantie slechts tijdelijk bij het bedrijf zou werken, ter vervanging van een zieke uitzendkracht. Ik had toen aangegeven dat het wel een rot-eind rijden was, dus het uitzendbureau wilde zeker weten dat dat geen belemmering voor de verdere toekomst zou zijn (wat mij betreft geen belemmering dus; ik heb wel wat over voor een vast contact).

Het is ook volledig de beslissing van het bedrijf geweest dat de eerdere uitzendkracht niet meer terug hoefde te komen en om mij de vraag "wat moeten we doen om je te behouden" te stellen, waarop (o.a.) mijn antwoord was : een vast contract.

Ook mijn voormalig leidinggevende (de getuige) begreep volkomen dat ik niet een andere, al vrijwel zekere, baan op het spel zou zetten in ruil voor onzekerheid (inclusief 5 dagen per week ruim 60 km. enkele reis) over een vast contract.

Omdat ik na deze gesprekken gelijk al begon meer uren (van 32 naar 38, fulltime) per week te werken, werd er een nieuwe uitzendovereenkomst opgesteld, met als (vermoedelijke) einddatum 31-12-2012; daarna zou ik immers (kennelijk ook zo begrepen door het uitzendbureau, dat contact had met de afdeling HR van het bedrijf) een vast contract van het bedrijf krijgen.

Misschien dat bovenstaande wat meer gewicht in de schaal legt?


Uitgaande van uw verhaal zijn er zeker verschillende aanknopingspunten om te kunnen stellen dat u beloofd is dat vast contact zou krijgen. Misschien zou u nog eens voor alle zekerheid contact kunnen opnemen met het uitzendbureau. Normaal gaan die namelijk niet zonder meer akkoord als een bedrijf een uitzendkracht in vaste dienst wil nemen. Heeft het uitzendbureau daar al over gesproken dan maakt dat uw zaak nog sterker. Wilt u de zaak voortzetten dan adviseer ik u om contact op te nemen met een advocaat of jurist. U kunt vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nogmaals mijn dank!

Ik heb het uitzendbureau een mail gestuurd met de vraag om mij een kopie van alles in mijn dossier daar op te sturen, in de hoop dat er aantekeningen van het UB in staan waar ik iets aan heb.

Overigens kan mijn getuige ook verklaren dat ik zelf bij het bedrijf heb aangegeven dat het mij verstandig leek om me zo snel mogelijk, maar op zijn vroegst eind september (nadat ik een bepaald aantal uren in dienst van het UB gewerkt zou hebben) een vast contract te geven, omdat het bedrijf anders een afkoopsom aan het UB zou moeten betalen. Het exacte aantal uren dat ik dan voor het UB gewerkt zou moeten hebben, kon ik op dat moment niet noemen, maar ook uit de getuigenverklaring blijkt dat de afdelingsmanager "eind van het jaar" genoemd heeft.

Ik zal nog even wachten met contact opnemen met een jurist tot ik alle stukken uit mijn dossier van het UB heb.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag