Overheid, Gemeente, Vergunning
Particulier
Nu heb ik een vraag ,graag zeg wat moet ik doen met dit probleem.
Alvast bedankt
Vanaf 1 januari wordt het inkomen van alle gezinsleden, dus ook van een inwonende zoon, opgeteld om te bepalen of u een uitkering krijgt. Voortaan wordt de uitkering dus ook door alle gezinsleden samen aangevraagd. Als uw inwonende zoon weigert medewerking te verlenen dan mag de gemeente de uitkering vanaf 1 juli stopzetten. U moet uw zoon dus overtuigen dat hij zijn inkomen moet doorgeven. U kunt ook bezwaar maken tegen het stoppen van de uitkering maar het zal heel moeilijk worden om die zaak te winnen.
Een andere praktische oplossing, hoewel die heel ver gaat, is om uw zoon uit huis te zetten. Nadeel is wel dat hij zich ook daadwerkelijk moet uitschrijven en dat kan alleen hij doen, of hij moet u een volmacht geven.
Ik neem toch aan dat uw zoon er ook baat bij heeft dat er een zeker gezinsinkomen is? Of heeft uw zoon eigen inkomen en draagt hij niets af? Ik zou toch eens een hartig woordje spreken met hem!
Mogelijk wordt het gezinsinkomen in de bijstand afgeschaft met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012. Dit zou mogelijk afgesproken zijn in het 5 partijen akkoord in de tweede kamer. Dat zou betekenen dat u niet gekort wordt op uw bijstandsuitkeringe.Ik adviseer u daarom het nieuws te volgen de komende dagen want dan zal duidelijk worden of dit ook echt afgeschaft wordt.
Reactie van de vraagsteller
Hallo,Dhr/ Robert Martens
bedankt van u advies.dat is heel goed. Dus ik moet gewoon afwachten.
ALs het goed is komt er vandaag duidelijkheid over de nieuwe plannen. Ik denk dus dat u vandaag of morgen al zult kunnen horen of lezen of de regeling wordt afgeschaft. Ik neem dan overigens aan dat u van uw gemeente hierover ook bericht ontvangt.
mededeling op de website van DIVOSA, de vereniging van managers van Sociale Diensten:
vrijdag 25 mei 2012 | 10:13 uur | Persbericht
De afschaffing van de huishoudinkomenstoets stelt gemeenten voor grote problemen en hoge extra kosten. Divosa-voorzitter René Paas vindt dat kabinet en Kamer moeten nadenken over compensatie voor deze ‘Haagse bocht’. “Als landelijk beleid zo ingrijpend wijzigt, hoort daar bij dat je gemeenten financieel tegemoet komt.” Hij steunt de claim van 20 miljoen euro die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten indient om de investeringen voor invoering en afschaffing van de toets te vergoeden. Daarnaast wil hij dat de voor 2012 ingeboekte bezuiniging van 27 miljoen euro wordt teruggedraaid.
Gemeenten voorzagen al langer dat de huishoudtoets tot problemen zou leiden. Ondanks gemeentelijk protest ging de Eerste Kamer op 21 december 2011 akkoord met de maatregel en hebben sociale diensten alles op alles gezet om de toets op 1 januari 2012 ordentelijk in te voeren.
Behoorlijk bestuur
Het zogenaamde ‘Lente-akkoord’ schrapt met de huishoudinkomenstoets vanaf 2013 ook de structurele bezuiniging van 54 miljoen euro per jaar. De afschaffing betekent echter ook dat gemeenten de voor 2012 verwachte bezuiniging van 27 miljoen euro op de uitkeringen niet waar kunnen maken. Het terugdraaien van deze bezuiniging is volgens Paas 'gewoon een kwestie van behoorlijk bestuur'.