Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Of u een ZZP-er bent is niet zo zeker als u aanneemt. Op grond van de en de beschermingsgedachte die daar in zit kan het zomaar zijn da de samenwerking is veranderd in een arbeidsovereenkomst, momdat het feitelijk die kenmerken heeft gekregen. Als u alleen voor dit bedrijf heeft gewerkt is dat een aanwijzing. Met in het arbeidsrecht gespecialiseerde kantoorgenoten bespraken we toevallig vorige week tijdens het vakoverleg op mijn kantoor nog de stand van de jurisprudentie in deze. U zou op grond hiervan best wel eens een punt kunnen hebben. Of dat zo is kan alleen met een aantal vragen en nadere stukken worden beoordeeld.
Uw vraag leent zich er toe dit voor te leggen aan een gespecialiseerde advocaat. Daar zijn uiteraard kostne aan verbonden, maar uw vraag is er naar mijn inschatting belangrijk genoeg voor. Desgewenst kunt u terzake contact met mij opnemen.
Als ik het goed begrijp dan bent u, anders dan mijn collega Martijn de Schepper aangeeft, juist van mening dat u geen zzp'er bent. U betaalt ook sociale lasten dus kan gesteld worden dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De vraag is dan wie uw werkgever is het detacheringsbedrijf of het inlenend bedrijf. Zeker nu u al 5 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en zo begrijp ik nog steeds hetzelfde werk doet kan naar mijn mening gesteld worden dat er een dienstverband is ontstaan met het inlenend bedrijf. Nu dit al 5 jaar zo is kan gesteld worden dat er ontslagbescherming is en dat u dus niet zonder toestemming van het UWV of zonder ontbinding door de kantonrechter ontslagen kunt worden. En als er sociale lasten zijn betaald heeft u recht op ww. Als er problemen zijn dan kunt u altijd met mij contact opnemen via mijn profiel op deze site.
Reactie van de vraagsteller
Geachte heer Martens,
Hartelijk dank voor uw antwoord. Hier heb ik wat aan.
Als aangegeven heeft u serieuze argumenten om te verdedigen dat de ovk van opdracht (wat men voor mensen die alleen werken ook wel een ZZP-contract noemt) gaanderweg een arbeidsovereenkomst is geworden. In het arbeidsrecht geldt - uitgedrukt in keukentafel taal - als het er uit ziet als een arbeidsovereenkomst en het ruikt als een arbeidsovereenkomst, dan zal het wel een arbeidsovereenkomst zijn.
Dit is een feitelijke afweging van de feiten en omstandigheden, die een rechter maakt.
Als de opdrachtgever/werkgever niet met u één spoor wil volgen kunt u deze kwestie met een goede arbeidrechtspecialist voorleggen aan de kantonrechter.
Succes!