Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk sinds enkele maanden bij een kledingzaak op een 0 uren contract.
laatst liet mijn baas tussen neus en lippen door vallen dat ik geen vakantiegeld of vakantieuren heb opgebouwd, omdat ik nog maar zo kort werk. Naar mijn weten heb ik dan toch wel een paar vakantie uren opgebouwd, ze staan op mijn loonafschrift. Wat is het verschil tussen vakantie uren en vakantie geld? En is mijn baas verplicht deze uit te betalen?

Verder laat mijn baas me elke dag dat ik werk in mijn eigen tijd werken, minimaal een half uur per dag dat ik werk. Dit omdat ik de opruimwerkzaamheden niet klaar krijg in mijn werkuren, omdat ik niet eerder mag beginnen van de baas. Volgens mijn baas is dit heel normaal. Ik vind het niet normaal dat ik elke dag in mijn eigen tijd bezig ben. Mag ik deze uren vorderen als structureel overwerk?

Wanneer u een nulurencontract hebt (en dus geen vast aantal uren) bouwt u zowel vakantiedagen (voor wanneer u op vakantie wil) en vakantiegeld op. Dit omdat u geen vast aantal uren heeft waarop de vakantiedagen vastgesteld kunnen worden. U heeft recht op beide, ongeacht hoe lang u daar werkt.

In principe maakt u geen overuren, omdat u geen vast aantal uren heeft. Het is niet correct dat uw werkgever u in uw eigen tijd laat werken. De tijd die u werkt dient u ook betaald te krijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Inmiddels heb ik mijn contract opgezegd omdat ik ga verhuizen. Kan ik om uitbetaling vragen van zowel mijn vakantiedagen en vakantiegeld?

Ik heb bij mijn baas aangegeven dat het niet eerlijk is dat ik verplicht een kwartier eerder aanwezig moet zijn op de werkvloer om de kledingrekken buiten te zetten en dat ik in mijn eigen tijd opruimwerkzaamheden verricht. Ook heb ik gezegd dat ze een kwartier extra zou moeten uitbetalen. Dit weigert ze te doen. Heb ik een mogelijkheid om die uren met terugwerkende kracht terug te vragen? Dit gaat om meer dan een kwartier per dag. Het is eerder drie kwartier.


U kunt zeker om uitbetaling van de vakantiedagen en vakantiegeld vragen. Daar heeft u recht op.

In principe kunt u het meerwerk dat u niet uitbetaald krijgt ook vorderen. Tenzij deze afspraak m.b.t. de opruimwerkzaamheden e.d. bij contract is geregeld en u daarvoor getekend heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag