Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk nu 7 jaar bij een ICT bedrijf en heb over de jaren een flink aantal vakantiedagen opgebouwd.
Ik voel me bij dit bedrijf echter niet meer op mijn plaats en overweeg om van baan te wisselen.

Om te voorkomen dat ik, wanneer ik vertrek, mijn vakantiedagen moet laten uitbetalen heb ik mijn werkgever
voorgesteld om voor een aantal weken lang 3 of 4 dagen per week te gaan werken om op die manier de door mij
gespaarde vakantiedagen op te maken

Mijn werkgever weigert mijn verzoek echter in te willigen met als opgaaf van reden dat
"er een afspraak met de klant is gemaakt om een deadline te halen bij het opleveren van functionaliteit"

Het project waaraan ik nu werk is opgedeeld in 2 fases. Een periode van 3 maanden met daarop aansluitend
de tweede fase die naar verwachting 9 maanden gaat duren. Echter deze tweede fase kan enkel doorgang
vinden na dat het project door een zogenaamde gateway review is geloodst. De eerste fase loopt nu op zijn
eind en ik weet dat de contracten voor de tweede fase nog niet getekend zijn. Ook de planning is op dit moment
nog niet definitief.

Ik voorzie geen problemen als een collega de dagen die ik niet zou werken zou overnemen.

Mag mijn werkgever mijn verzoek afwijzen ? Naar het zich nu aan laat zien zou ik pas over 9 maanden een vrije
dag mogen opnemen

Indien partijen hierover in de arbeidsovereenkomst niet iets anders overeen zijn gekomen, geldt in uw situatie art. 7:638 BW, te weten:

1. De werkgever is verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen de vakantie op te nemen waarop de werknemer op grond van artikel 634 ten minste aanspraak heeft.

2. Voorzover in de vaststelling van de vakantie niet is voorzien bij schriftelijke overeenkomst dan wel bij of krachtens collectieve arbeidsovereenkomst of regeling door of namens een daartoe bevoegd bestuursorgaan of de wet, stelt de werkgever de tijdstippen van aanvang en einde van de vakantie vast overeenkomstig de wensen van de werknemer tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. Indien de werkgever niet binnen twee weken nadat de werknemer zijn wensen schriftelijk heeft kenbaar gemaakt, schriftelijk aan de werknemer gewichtige redenen heeft aangevoerd, is de vakantie vastgesteld overeenkomstig de wensen van de werknemer.

3. In geval van gewichtige redenen wordt de vakantie op zodanige wijze vastgesteld dat de werknemer desverlangd, voorzover zijn aanspraak daartoe toereikend is, gedurende twee opeenvolgende weken of tweemaal een week vakantie kan opnemen.

4. De werkgever stelt de vakantie zo tijdig vast dat de werknemer gelegenheid heeft tot het treffen van voorbereidingen voor de besteding van de vakantie.

In uw situatie is het de vraag of de door uw werkgever aangevoerde redenen om het opnemen van uw vakantiedagen te weigeren voldoende gewichtig zijn. Van gewichtige redenen is volgens de regering sprake wanneer het inwilligen van het verzoek om vakantie tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering leidt.

Mijns inzien is het nog maar zeer de vraag of uw werkgever kan aantonen dat van een dergelijke ernstige verstoring sprake zal zijn nu blijkbaar een collega voor u kan inspringen. Bovendien kan ik mij voorstellen dat het niet kunnen opnemen van vakantiedagen gedurende maar liefst negen maanden door een rechter mogelijk als onaanvaardbaar zal kunnen worden beoordeeld, temeer omdat in toenemende mate om gezondheidsredenen belang wordt gehecht aan het tijdig rust kunnen nemen (recuperatie).

Ik vraag mij ernstig af of uw werkgever uw verzoek tot het opnemen van vakantiedagen gedurende negen maanden geheel en categorisch mag weigeren. U kunt overwegen ondanks de weigering toch met vakantie te gaan, maar u loopt dan wel het risico van werkweigering te worden beticht (alhoewel dat onder deze omstandigheid naar mijn inschatting niet snel zal kunnen leiden tot een rechtsgeldig ontslag op staande voet). Ook kunt u overwegen in kort geding de rechter te vragen om een oordeel hierover.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag