Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk in de thuiszorg. Ik ben nu ziek maar heb een week vakantie gepland. Nu zeggen ze dat ik gewoon me verlofdagen moet inleveren, omdat het al gepland was. Dit mag toch niet of wel. Ze zeggen dat we gewoon verlofdag opbouwen tijdens de ziekte periode. Maar mag het dan wel.

Dagen of gedeelten van dagen waarop u tijdens een vastgestelde vakantie ziek bent, gelden niet als vakantie, tenzij in een voorkomend geval u als werknemer daarmee instemt. Uw werkgever kan bij schriftelijke overeenkomst bepalen dat de in enig jaar verleende vakantiedagen of gedeelten daarvan waarop u ziek bent, als vakantie gelden tot ten hoogste het aantal vakantiedagen dat voor dat jaar boven de voor u van toepassing zijnde minimum is overeengekomen.
De wet geeft aan dat een werknemer recht heeft op ten minste vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week. Alles wat hierbuiten nog wordt opgebouwd aan vakantie uren, dus de bovenwettelijke vakantie uren, kunnen door de werkgever worden aangemerkt als ziektedagen indien u ziek bent tijdens uw (geplande) vakantie. Dit moet echter wel opgenomen zijn in de voor u geldende CAO.
Ik raad u aan om, indien u dat niet reeds gedaan heeft, uw CAO hierop even na te gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankjewel voor u antwoord. Ik ga inderdaad me cao nog eens goed nalezen. Het betreft hier een vakantie van een week. Maar wij moeten in dec al de vakantie voor het hele komende jaar plannen. Dus als wij dan ziek worden kost het ten alle tijden onze verlof dagen dat is niet eerlijk vindt ik. We zijn echt niet voor ons plezier ziek. Bij mij is het ook nog eens zo dat ik geopereerd moet worden dus kan voor de rest ook nog eens niks doen want lig dan in het ziekenhuis.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag