Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik werk bij een adviesbureau en heb een arbeidsovereenkomst voor bepaald tijd (tot 1-12-2013). Nu lijkt het erop dat zij mij eerder willen gaan ontslaan.
Welke rechten heb ik hierbij.

Dat kan alleen als in het contract is opgenomen dat voor het verstrijken van de termijn een ontslagmogelijkheid bestaat.
De werkgever moet overigens wel een ontslagvergunning vragen bij het uwv.
met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


In aanvulling op bovenstaande: Werkgever kan ook naar de kantonrechter, of met u een vaststellingsovereenkomst proberen te sluiten. Ik raad u in uw geval (omdat de arbeidsovereenkomst eind volgende maand al eindigt) overigens af zo'n overeenkomst te tekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In reactie op het antwoord van Monique, de overeenkomst eindigt op 1-12-2013!
In reactie op het antwoord van Anne, in de overeenkomst is opgenomen dat " het contract tussentijds kan worden beeindigd, met in achtneming van daarvoor wettelijk geldende bepalingen. De opzegging dient te geschieden tegen het einde van een kalendermaand.". Graag hoor ik wat hierbij mijn rechten zijn.


Geachte mevrouw, mijnheer,

Als uw werkgever eerder de overeenkomst wil opzeggen dan moet dat tegen het einde van de maand en kan hij of een ontslagvergunning vragen bij het UWV of naar de kantonrechter of proberen met u een vaststellingsovereenkomst te sluiten. Voor de ontslagvergunning moet hij goede redenen opgeven (b.v. bedrijfseconomische redenen, zoals te weinig werk). U moet zich bij het UWV verweren. Gaat hij naar de kantonrechter dan kunt u zich daar ook verweren. Ik adviseer u zowel bij de ontslagvergunning als bij de kantonrechter een advocaat in te schakelen. Kiest uw werkgever voor een vaststellingsovereenkomst, dan is het advies om zeker ook een advocaat in te schakelen. Indien gewenst wil ik u graag bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Ik heb de datum niet goed gelezen, sorry. Maar wat ik eerder schreef blijft gelden. Werkgever kan ook naar de kantonrechter, of met u een vaststellingsovereenkomst proberen te sluiten. Ik raad u aan om uw belangen goed te laten behartigen en een arbeidsrechtjurist in te schakelen (een advocaat is niet nodig). Dat kan via deze site, bijv. via de button naast het antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de snelle reacties. Begrijp ik goed dat de werkgever vrij is om te kiezen voor een vaststellingovk?
En is het mogelijk om aan te geven hoe het UWV c.q. een kantonrechter in onderhavige gevallen (werkgever zal een beroep doen op te weinig werk) beslist vwb ontslagtermijn en evt een ontslagvergoeding.



Werkgever kan een vaststellingsovereenkomst proberen te sluiten. Maar hij kan dat niet bij u afdwingen. Via de kantonrechter kan er (net als bij een overeenkomst) kans zijn op een vergoeding maar dat hangt van vele factoren af, te veel om daar hier op in te gaan. En wanneer werkgeer u ontslaat middels een vergunning van het UWV bestaat - in principe - geen recht op een vergoeding. Die weg moet u zien te vermijden, en daarom kunt u het beste vrijblijvend met een van de juristen hier contact opnemen, bijv. via de button naast het antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Als de werkgever kan aantonen dat er te weinig werk is zal het UWV een ontslagvergunning verlenen. Dan is er geen ontslagvergoeding. Te weinig werk moet ook aangetoond worden bij de kantonrechter, daar kan eventueel wel een ontslagvergoeding bij zitten. De hoogte is afhankelijk van aantal jaren bij de werkgever, de leeftijd, het maandsalaris en of er sprake is van verwijtbaarheid. Echter, als de werkgever niet over veel middelen beschikt dan is het risico aanwezig dat de rechter de vergoeding matigt. Bij een vaststellingsovereenkomst (en daar kan de werkgever met werknemer samen voor kiezen) zit meestal wel een ontslagvergoeding. Zo'n overeenkomst zou ik altijd door een advocaat of eventueel een arbeidsrechtjurist laten toetsen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reacties. Voor dit moment heb ik voldoende informatie. Mocht ontslag aan de orde komen dan neem ik graag weer contact op.


graag gedaan en succes

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag