Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik werk bij de gemeente en heb voor de duur van 1,5 jaar een huis mogen huren van de gemeente. De gemeente heeft mij dit huis vorig jaar te koop aangeboden. Omdat ik een tijdelijk huurcontract had moest ik, of het huis kopen, of een andere woning zoeken. Na lang nagedacht te hebben heb ik besloten de woning aan te kopen. Ik heb ze toen ook vermeld dat wij dan flink zouden verbouwen. Nu 4 dagen voor de overdracht ben ik erachter gekomen dat het geen gewone woning is maar dat het bestemmingsplan zegt dat het een bedrijfswoning is. Hierdoor mogen de vierkante meters niet uitebreidt worden en mag er niets aan de puien veranderd worden. In het kadaster is dat niet naar voren gekomen en ook in het taxatierapport is hier niets van vermeld (waarde vd woning is daardoor natuurlijk stuk minder) Wij hadden in onze hypotheek een flinke verbouwing opgenomen wat hierdoor dus onmogelijk is. In het koopcontract staat dat wij een "hoekwoning" kopen en geen bedrijfswoning. Kunnen wij de gemeente aansprakelijk stellen voor de kosten of hebben wij niet voldoende gedaan aan de onderzoeksplicht?



Naar een bestemmingsplan e.d. moet een koper zelf (laten) informeren. Afhankelijk van uw functie binnen uw gemeente, de locatie van het pand e.d. kan dit aspect zelfs nog zwaarder tellen dan gewoonlijk. Op het eerste oog ziet uw situatie er niet rooskleurig uit. Om dit goed te beoordelen is echter veel meer informatie nodig.

Naar mijn mening is dan ook nader overleg nodig en kan dat niet goed via dit forum. U kunt voor meer advies/hulp wel vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Ik help u hier graag bij.


Beoordeel dit antwoord:

Ik vind dat de gemeente, als verkoper, een speciale verantwoordelijkheid heeft voor wat betreft het bestemmingsplan. De gemeente weet als geen ander dat gebruik als 'normale' woning op grond van het bestemmingsplan niet mogelijk is en had u daarover moeten informeren. De mededelingsplicht van de verkoper gaat in dit geval boven de onderzoeksplicht van de koper. De gemeente kan u dus niet verwijten dat u het bestemmingsplan niet zelf hebt boordeeld.

U zou de gemeente nog kunnen voorhouden dat u van de gemeente verwacht dat zij per omgaande een omgevingsverguninng verleent voor het mogen gebruiken van de woning als burgerwoning. Op grond van de Wet plattelandswoningen (deze wet kan echter ook geschikt zijn voor woningen op bedrijventerreinen) kan de gemeente vergunning verlenen voor het gebruik van een bedrijfswoning als burgerwoning.

Dat de verbouwing die u in gedachten had, wellicht niet geheel kan worden uitgevoerd, komt voor uw eigen risico. De gemeente is overigens wel bevoegd om een vergunning te verlenen waarbij van het bestemmingsplan wordt afgeweken. Wellicht kan het verkrijgen van die vergunning als 'wisselgeld' functioneren in de onderhandelingen met de gemeente naar aanleiding van het feit dat de gemeente u een bedrijfswoning als burgerwoning heeft verkocht.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag