Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Kan mijn werkgever na zo'n lange periode zomaar eenzijdig de situatie veranderen en mij slechts één dag per week laten werken, of bestaat er ook zoiets als gewoonterecht of dergelijke.
Ik wordt dus gekort in uren en derhalve ook in inkomen. Als ik dat niet kan aanvechten heb ik dan recht op een vergoeding of anders een uitkering voor het gemiste inkomen.
Uw werkgever kan niet zo maar eenzijdig het aantal arbeidsuren dat u al 22 jaar werkt verlagen van 16 uur naar 8 uur per week. Ik adviseer u dan schriftelijk bezwaar te maken tegen de vermindering van het aantal uren. Als het al door kan gaan dan verliest u meer dan 5 uur per week en kunt u daarom een ww uitkering aanvragen.
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk dank voor uw uiterst snelle en adequate reactie.
Woensdag a.s. zal ik een gesprek hebben met mijn directe meerdere en haar voorleggen wat u in uw reactie hebt geadviseerd. Als e.e.a. niet wenselijk uitpakt dan zal ik, als u dat goedvindt, graag contact met u opnemen. Ik zal u, hoe dan ook, laten weten wat de voortgang is.
Geachte vragensteller,
Het is juist dat uw werkgever dit niet zomaar mag doen.
De stappen die uw baas dient te nemen voordat hij tot een eenzijdige wijziging van uw arbeidsduur overgaat, zijn afhankelijk van de vraag of er een 'eenzijdig wijzigingsbeding' in uw arbeidsovereenkomst is opgenomen.
Als dit wel het geval is, dan mag de werkgever de arbeidsvoorwaarden wijzigen als hij kan aantonen dat hij een zwaarwegend belang heeft bij de wijziging, zodanig dat uw belang moet wijken.
Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dan geldt dat u positief op redelijke voorstellen van de werkgever moet ingaan, die verband houden met gewijzigde omstandigheden op het werk en dat u een dergelijke voorstel alleen mag afwijzen wanneer aanvaarding daarvan redelijkerwijs niet van u kan worden gevergd.
De Hoge Raad heeft bepaald dat om te toetsen of de werkgever een 'redelijk voorstel' doet, moet worden gekeken naar een aantal elementen, waaronder:
-de aard van de gewijzigde omstandigheden die tot het voorstel aanleiding hebben gegeven;
-de aard en ingrijpendheid van het voorstel;
- de positie van de betrokken werknemer aan wie het voorstel wordt gedaan en zijn belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden.
Het is verstandig dit aan te geven aan uw werkgever en inderdaad schriftelijk bezwaar te maken. Ik adviseer u dit niet te accepteren en het aan te vechten. Indien uw werkgever het wel door wilt zetten, is het verstandig contact op te nemen met een advocaat. gespecialiseerd in het arbeidsrecht.
Succes met het gesprek met uw baas.
Wat uw werkgever wil komt neer op deelontslag en niet op verandering van arbeidsvoorwaarden zoals hierboven wordt gesteld.
Ongeacht wat uw overeenkomst bepaalt bent u feitelijk al jaren in vaste dienst voor 16 uur. Ik raad u dan ook aan dit niet zo maar te accepteren, onder meer niet omdat u dan uitkeringsrechten verliest. Er is eventueel deelontslag mogelijk via bijv. de kantonrechter of het UWV. Maar vaak nog beter is om in dergelijke gevallen een vaststellingsovereenkomst met werkgever te treffen zodat u nog een ontslagvergoeding krijgt, hetgeen niet het geval is als de procedure via het UWV loopt. Het is dus van belang dat u een goede arbeidsrechtjurist in de arm neemt.
U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de arbeidsrechtjuristen hier (een advocaat is niet nodig), bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.