Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik was vergeten 1 artikel op de band te leggen bij de emté ter waarde van 2.70.
Na het afrekekenen van de rest van mijn boodschappen werd ik aangehouden door de manager van de winkel om in mijn tas te kijken. Ik was een beetje in de war, maar pakte mijn tas uit. Daar zag ik dat ik 1 stuk karbonade niet had betaald. Ik schrok en vroeg of ik deze alsnog kon betalen, maar de manager geloofde er niks van.

De politie werd gebeld en ik werd meegenomen naar het politiebureau waar de officier van justitie mij had verteld dat hij geen actie zou ondernemen tegen mij, geen boete en niks op het strafblad.
De politieagenten hadden nog geprobeerd om de winkelmanager over te halen, maar de manager heeft mij alsnog een boete van 181 euro opgelegd.

Kan de winkel mij een boete van 181 euro opleggen, zelfs als de officier van justitie en agenten ter plaats het er mee oneens zijn?

Wat moet ik nu doen?

Uiteraard is dit mogelijk. Er moet een redelijke aanleiding zijn voor de aanhouding én een proces verbaal. U mag mij direct benaderen zodat ik u kosteloos kan bijstaan, want deze situatie is niet correct en het handelen van de manager is buiten alle proportie.

Beoordeel dit antwoord:

Nee, dat kan niet. Dat bedrag van 181 euro wordt gepresenteerd als vergoeding voor administratieve kosten die de winkel moet maken wanneer iemand winkeldiefstal pleegt. Maar kennelijk vinden de politie en de officier van justitie in uw geval niet dat er sprake is van winkeldiefstal.
Bovendien: een winkelier kan geen boete opleggen. U bent alleen geld aan een bedrijf verschuldigd als u daarover overeenstemming hebt bereikt (en in andere gevallen die er nu niet toe doen). Dat iemand zegt u een bedrag in rekening te brengen, wil dus niet zeggen dat u dat moet betalen. U hebt niet kunnen onderhandelen over de hoogte van het bedrag en er is niet aan de voorwaarde (winkeldiefstal) voldaan. Een typisch geval van spierballentaal.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag