Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Twee weken (en 6 dagen voordat ik zou starten) later had ik een gesprek met een dame van de personeelszaken waarbij deze eigenaar tijdens het gesprek kwam binnen wandelen en me aangaf dat het wat hem betreft toch niet door hoefde te gaan. Dit zonder reden, voordat de proeftijd überhaupt begonnen was en ook zonder dat ik in de die 2 weken ook maar enige vorm van communicatie met het bedrijf heb gehad.
Buiten het feit dat het een onvoorstelbaar asociale manier van handelen is vraag ik me af... Mag dit? Voordat de proefperiode gestart is? Kan ik hier iets mee? Het is bijvoorbeeld zo dat ik andere sollicitatieprocedures heb stopgezet omdat ik een contract had. Je zou dus kunnen zeggen dat ik er wel schade van heb.
Ik hoop dat u mij kunt helpen.
Vriendelijke groeten
In beginsel is ontslag tijdens de proeftijd rechtsgeldig, ook als het dienstverband nog niet is ingegaan. Dat neemt niet weg dat een beroep door de werkgever op de proeftijd om het ontslag te rechtvaardigen onder omstandigheden misbruik van recht kan opleveren. De redengeving van het ontslag is hiervoor doorslaggevend.
De Kantonrechter te Hilversum verweet de werkgever oneigenlijk gebruik van het proeftijdbeding, doordat de opzegging, die plaatsvond vóór aanvang van de werkzaamheden, uitsluitend rustte op gronden die de werkgever zelf betroffen. De werkgever werd veroordeeld tot vergoeding van de door de werknemer geleden schade, bestaande uit reiskosten, telefoonkosten, kosten voor juridisch advies en inkomensderving. (Ktr. Hilversum 25 februari 1992, Prg. 1993, nr. 3835)
In het zogenaamde Triple P-arrest besliste de Hoge Raad dat de appèlrechter terecht schending van het beginsel van goed werkgeverschap had aangenomen vanwege het feit dat de werkgever bij de opzegging onvoldoende oog had gehad voor de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Met name zijn teleurstelling over het feit dat zijn uitzending naar Engeland, waar zijn vriendin en zijn zoon woonden, op het laatste moment door de werkgever werd geannuleerd, had meer begrip van de werkgever verdiend. Het feit dat de werknemer vervolgens nauwelijks bedenktijd werd gegund ten aanzien van een alternatief project (in België), waarna de werkgever nog diezelfde dag met een beroep op de proeftijd opzegde, werd gekwalificeerd als slecht werkgeverschap. De werkgever werd veroordeeld tot een vergoeding bestaande in het loon over het overeengekomen project (zeven maanden), vermeerderd met een bonus.
Andere omstandigheden die bijdroegen aan het oordeel dat het beginsel van (nu) art 7:611 BW was geschonden waren het weglokken van de werknemer uit een andere (goed betaalde) baan, al dan niet met gebruikmaking van een recruiter, het nalaten een adequate vergoeding aan te bieden en het aanvankelijk verzwijgen van bedrijfseconomische problemen op grond waarvan vervolgens wordt opgezegd.
De rechtspraak is kortom nogal casuïstisch en u zult wel wat meer moeten kunnen stellen over de gedragingen van werkgever om een reële kans te hebben dat dit door de rechter als misbruik van het proeftijdbeding kan worden aangeduid.