Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik vroeg me af wanneer je kunt spreken van aanzienlijke/onrechtmatige hinder van de uitbouw van de buren?
Nu is het zo dat er volgens mij geen vergunning nodig is voor de uitbouw. De uitbouw bestaat uit één woonlaag, is tegen de scheidingswand aangebouwd en bedraagt een meter of drie in de lengte schat ik.
Het is zo dat de percelen van onze tuinen niet recht naar achteren, maar schuin naar rechts lopen. Dat betekent voor ons dat de uitbouw van de linkerburen recht in ons gezichtsveld zit vanuit onze woonkamer gezien. Ik ben bang dat niet alleen ons uitzicht schaadt, maar dat ook de waarde van ons huis hierdoor aanzienlijk is gedaald. Dan heb ik het nog niet eens over de zon die we mislopen in de tuin.

De vraag of er een vergunning nodig is voor dit bouwwerk is zonder nadere gegevens niet te beantwoorden. Zonder foto's of tekeningen is ook niet te beoordelen wanneer sprake is van onrechtmatige hinder. Dat is nu eenmaal iets wat steeds afhankelijk is van de exacte situatie ter plaatse.

Vaste rechtspraak is dat een recht op uitzicht niet bestaat.

Het verminderen van de hoeveelheid zonlicht door de uitbouw is ook iets dat u zal moeten laten onderzoeken door een deskundige, als u er serieus iets mee wilt. Een onderzoek op dat punt kost weliswaar geld, maar u hebt dan wel iets waarmee u zichzelf en/of uw buren meer inzicht geeft in de effecten die de uitbouw heeft gehad

Ook de waardedaling van uw huis zult u eerst moeten laten vaststellen in een taxatierapport, voordat u überhaupt met enige schadeclaim naar de buren kunt stappen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag