Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik verdien sinds 2011 11.75 per uur in de horeca. Functie 2 dit is boven het cao gestelde eindloon.
Vorig jaar kreeg ik nog een eindejaarsuitkering. Heb vernomen dat deze in de nieuwe cao is afgeschaft en daar in de plaats van 1,25% loonsverhoging. Echter mijn uitlener zegt dat daar geen recht op heb omdat ik al ruim boven het eindloon van de cao zit.

Ook vind ik het vreemd dat in de horeca 2 keer per jaar juni/december het loon wordt verhoogt, maar niet bij mij. Heeft dit ook verband dat ik te veel verdien. Of heb ik er wel recht op.

Ben benieuwd naar de antwoorden.

Per 1 januari 2013 had je loon met 1,25% verhoogd moeten zijn als je op 31 december 2012 een vol kalenderjaar in dienst bent (geweest) bij dezelfde werkgever en je dus recht had op een eindejaarsuitkering. Deze loonsverhoging is ter compensatie van het vervallen van de eindejaarsuitkering en werd vanaf dat moment dus structureel in het loon verwerkt. Vanaf 2013 hebben bestaat de eindejaarsuitkering niet meer.

Let op: verdien jij het basisloon van bijvoorbeeld functiegroep 3 en heb je recht op de loonsverhoging van 1,25% ter compensatie van het vervallen van de eindejaarsuitkering? Dan wordt je loon niet twee keer verhoogd met 1,25% en 3,2% (de verhoging van het basisloon van functiegroep 3). Je loon wordt dan eerst verhoogd met 1,25% en daarna ‘opgetrokken’ tot het nieuwe basisloon. Als je binnen een functiegroep valt, hebt je ten slotte altijd recht op het basisloon.

Ergo, je had/hebt over 2013 recht op de 1,25%. Of je dan nog een loonsverhoging krijgt conform cao hangt af van de hoogte van uurloon.

Schrijf een brief aan werkgever/P&O waarin je de verhogingen claimt. Vervolg eventueel met een loonvorderingsprocedure (zie internet voor voorbeeldbrieven).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag