Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Ik heb hierbij de fout gemaakt de gemaakte afspraken
niet vast te leggen in een contract, omdat ik dit in vertrouwen heb gedaan. De afspraken waren om voor de fotosessie te betalen en vervolgens per nabewerkte foto een X bedrag. De sessie heb ik netjes contant betaald gekregen.
Telefonisch is een bedrag afgesproken per foto en het aantal foto's wat zij af zouden nemen.
Voordat ik een overzicht en factuur hun kant op gestuurd heb kreeg ik een mail dat zij van 3 kleurenfoto's ook graag een zwart/wit bewerking wilden hebben. Deze heb ik in een factuur/overzicht apart berekend, omdat de betaling immers per nabewerking ging. Na 5 weken had nog geen betaling ontvangen en heb hierop gebeld en per email een herinnering
gestuurd. Hierop kreeg ik een betaling overgemaakt van de
oorspronkelijke afspraak maar zonder de extra
bewerkingen. Via de mail is nu een welles/nietes discussie aan de gang aangezien zij zeggen dat ik had moeten aangeven dat deze extra bewerking extra geld zou kosten. Mijn mening is dat ik dat middels de factuur overzichtelijk gedaan heb, waarop ik 5 weken lang geen bezwaar of reactie heb gekregen. Kortom; wat zijn mijn rechten en op welke manier behoud ik alle rechten op mijn foto's, mocht ik willen besluiten dat er geen enkele foto gebruikt mag worden?
Geachte vraagsteller,
even een kleine verduidelijkingsvraag:
Er is dus wel betaald voor nabewerkte foto's conform afspraak, maar alleen niet voor de extra 3 zwart/wit bewerkingen ?
met vriendelijke groet,
mr. J. Wassink
Beste vraagsteller,
Indien u heeft gefactureerd en uit de specificatie blijkt dat voor de zwart/wit foto's apart betaald moet worden; kunt u stellen dat de opdrachtgever gewoon gehouden is de overeenkomst en de afspraken die hierin zijn gemaakt na te komen. Doet hij dat niet dan is hij in verzuim. Ten tweede zijn de rechten in verwerkt conform artikel 6:89BW, of 248BW. Ik zou het afdwingen van bovenstaande alleen bewerkstelligen als u van deze opdrachtgever geen nieuwe opdrachten meer verwacht en zeker in het vervolg de afspraken in een overeenkomst, op papier, zetten.
Geachte mevrouw Martens-Ferwerda,
Wat is hier het gebrek in de prestatie precies?
met vriendelijke groet,
mr. J. Wassink
Dag,
Ik kan het antwoord van mevrouw Martens niet volgen. O.a. niet het stukje over 'de rechten in (?)'.
Beste vraagsteller,
Als een schuldenaar niet tijdig reageert op een aan hem gestuurde gespecificeerde factuur kan hij nadien geen beroep doen op het feit dat deze factuur niet juist is. Dit heet rechtsverwerking. Als u een beroep op rechtsverwerking doet, lijkt het mij verstandig voorop te stellen de afspraken uit de mondelinge opdrachtovereenkomst. Ik adviseer u een aangetekende brief te sturen waarin het verzuim wordt vermeldt en de grond waarop u meent nog een betaling te moeten ontvangen uit de overeenkomst. Als u wat hulp nodig denkt te hebben met het schrijven van de brief mag u mij vrijblijvend contacteren via de direct contact knop.
Beste Joop,
De gronden voor het begrip rechtsverwerking staan niet alle genoemd in de wetten sterker de meeste niet, een bekende is echter artikel 6:89. Meer algemene grond is een beroep op rechtsverwerking middels artikel 6:248BW. Zie voor rechtsverwerking, o.a ook in het geval er een factuur gestuurd wordt en de schuldenaar reageert niet of niet snel genoeg, mr. R.P.J.L. Tjiites, Rechtsverwerking; Kluwer 2007. Dit Platform lijkt me nou niet echt de aangewezen plaats om op deze monografie uitgebreid in te gaan.
Geachte,
Zojuist mijn vorige antwoord per ongeluk verwijderd, excuses daarvoor. Vandaar hieronder nogmaals dat antwoord, aangevuld met een opmerking naar aanleiding van voorgaand antwoord van mevrouw Martens:
Het antwoord is aangepast en nu wordt ook gesproken over de redelijkheid en billijkheid ex 6:248 BW. Ook hier verneem ik graag van mevrouw Martens-Ferwerda een nadere duiding...
Maar onze geachte vraagsteller schiet hier weinig mee op denk ik. De opdrachtgever stelt de factuur niet te hoeven betalen omdat geen afspraken omtrent betaling zijn gemaakt. Mijns inziens een niet te volgen verweer.
De laatste vraag van vraagsteller is ook wel interessant: Het behoud van rechten op de foto's als wordt besloten dat geen gebruik mag worden gemaakt van de foto's. Het antwoord op deze vraag moet ik echter schuldig blijven. WEllicht dat een andere deskundige heer meer over kan vertellen?
Artikel 6:89 BW is niet van toepassing op reclameren naar aanleiding van een verzonden factuur. Verwijzing naar dit artikel kan derhalve onduidelijkheden veroorzaken en is juridisch onjuist.
met vriendelijke groet,
mr. J. Wassink
Reactie van de vraagsteller
Beste antwoordgevers, hartelijk dank voor uw hulp. Mocht iemand nog informatie hebben over auteursrechten na het verkoop van foto's dan zou ik dat nog graag willen weten.
@ Dhr. Wassink: Dat klopt, er zijn 19 foto's afgesproken met een daarvoor vastgesteld bedrag per foto. Voordat ik de factuur gemaakt had zijn er echter nog 3 foto's bijbesteld welke ik in de factuur heb opgenomen. De opdrachtgever blijft echter vasthouden aan het oorspronkelijk afgesproken bedrag van de 19 foto's.
Reactie van de vraagsteller
Beste antwoordgevers, hartelijk dank voor uw hulp. Mocht iemand nog informatie hebben over auteursrechten na het verkoop van foto's dan zou ik dat nog graag willen weten.
@ Dhr. Wassink: Dat klopt, er zijn 19 foto's afgesproken met een daarvoor vastgesteld bedrag per foto. Voordat ik de factuur gemaakt had zijn er echter nog 3 foto's bijbesteld welke ik in de factuur heb opgenomen. De opdrachtgever blijft echter vasthouden aan het oorspronkelijk afgesproken bedrag van de 19 foto's.
Tenzij u iets anders afspreekt van te voren, blijft het auteursrecht altijd bij de fotograaf.
Dat ligt wat genuanceerder: het auteursrecht onderscheidt de exploitatierechten en de persoonlijkheidsrechten. Indien men een opdracht aanvaardt om foto's te maken voor een website, dan doet men afstand van de exploitatierechten. Het zijn de persoonlijkheidsrechten die bij de maker blijven.
Mevrouw Martens heeft geen gelijk.
Gehele of gedeeltelijke overdracht van (de exploitatierechten van) het auteursrecht kan alleen schriftelijk plaatsvinden (artikel 2 van de Auteurswet). En de overdracht betreft dan alleen die bevoegdheden die expliciet in de overeenkomst staan vermeld of die noodzakelijk uit de aard of strekking van de overeenkomst voortvloeien.