Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik reed op een avond (donker) op een éénstrooksweg. Het regende en van de andere kant kwam een tegenligger. Ik ging met mijn auto zover mogelijk naar rechts zodat we elkaar konden passeren. Plots stond er op de weg aan de rechterkant een auto geparkeerd.1/3 deel in de berm en 2/3 op de weg. Deze auto was helemaal zwart en had geen verlichting aan. Ik raak met mijn rechtervoorkant van de auto, de geparkeerde auto linksachter, op het moment van de botsing probeer ik nog iets uit te wijken naar links en raak daardoor de tegemoetkomende auto. Ik vind dat de geparkeerde auto andere weggebruikers in gevaar heeft gebracht en ook schuldig is aan de schade maar ik word door de verzekeringsmaatschappij schuldig bevonden. Ik heb niet te hard gereden en was niet onder invloed van alcohol Ben het hier niet mee eens. Wat te doen?

Ik ga er vanuit dat u in ieder geval voor 100% aansprakelijk bent voor de schade van de tegemoetkomende auto. De eigenaar van de geparkeerde auto is aansprakelijk als er sprake is van een voorrangsweg buiten de bebouwde kom. In dat geval geldt er een verbod om op de rijbaan te parkeren. Daarnaast kan er ter plaatste ook nog een parkeerverbod gelden als dat door middel van verkeersborden wordt aangegeven. Tot zover de aansprakelijkheid op grond van geldende verkeersregels. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval zou de eigenaar ook nog aansprakelijk kunnen zijn op grond onrechtmatige gevaarzetting. De eigenaar had er immers voor kunnen kiezen om de parkeerlichten van zijn slecht zichtbare voertuig aan te laten.

Ik adviseer u om niet zomaar het standpunt van de verzekeraar te accepteren en u te laten voorlichten door een advocaat die is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht. Indien gewenst kunt u via deze website contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag