Particulier
Beste vraagsteller,
Ja dit mag. De gedragsregels voor advocaten schrijven inderdaad voor dat confraternele correspondentie, dat is een brief van de ene advocaat aan de andere advocaat, niet overgelegd mag worden. Echter, wanneer u geen advocaat bent, is de brief niet confraterneel en mag deze gewoon worden overgelegd.
Met vriendelijke groet,
Reactie van de vraagsteller
Helder, dank voor je antwoord Edwin. Is het ook gebruikelijk dat een advocaat de rechter (in detail) informeert over een schikkingvoorstel? Of is het meer: "mag wel maar is niet chique"?
U kunt het minder chic vinden, maar het is volstrekt toelaatbaar.
Ik sluit mij aan bij de antwoorden van bovenstaande juristen.
Hoewel ik de bovenestaande reacties begrijp, denk ik eigenlijk, dat het toch anders ligt. Gedragsregel 12 schrijft voor dat op in rechte geen beroep mag worden gedaan op mededelingen van een advocaat aan de andere kant. Dat deze vervolgens niet meer optreed in de zaak doet daaraan niets af. Ik denk dus dat de betreffende advocaat aan de andere kant handelt ij strijd met de gedragsregels voor advocvaten (bedoeld of niet).
Reactie van de vraagsteller
Om misverstanden te voorkomen: Het gaat om een brief met schikkingsvoorstel, die ik heb verstuurd aan de advocaat van de wederpartij.
Wanneer mr. De Schepper gelijk zou hebben, dat de advocaat van wederpartij een brief van uw advocaat in het geding zou hebben gebracht, dan zou dat inderdaad tuchtrechtelijk laakbaar zijn. Nu echter uit uw (eerdere) reactie blijkt dat u niet door een advocaat wordt bijgestaan en het een brief van uzelf aan de advocaat van wederpartij is, blijf ik van mening dat dit niet laakbaar is.