Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik probeer het zo kort en duidelijk te beschrijven.
Samenwoonend stel zijn uit elkaar sinds december. Zij is in het huis blijven wonen. Zij is financieel niet draag krachtig genoeg om de gehele hypotheek op haar te nemen, maar betaalt wel de gehele hypotheek, verzekeringen, gas, water, licht enz. Op papier is hij alleen nog mede eigenaar. Nu komt de vraag.
Is het mogelijk dat zij de sloten van het huis kan en mag veranderen? Omdat zowel hij als zijn kinderen niet de sleutel terug willen geven. Er staat niets meer in het huis wat van hem of zijn kinderen is.
Wat zijn haar rechten maar ook de plichten? En wat is er juridisch mogelijk om dit voor elkaar te krijgen?
Mocht u opmerkingen of advies hebben, hoor ik het graag van u.

Indien mevrouw nog in de woning verblijft, kan het zijn dat zij het uitsluitend gebruiksrecht van de woning krijgt. In dat geval mag niemand anders de woning in dan zonder haar toestemming. Een rechter zal dit ook daadwerkelijk zo uitspreken. Indien mevrouw het uitsluitend gebruik van de woning heeft, mag zij ook de sloten vervangen. Als zij dit niet heeft, mag zij in principe niet de sloten vervangen. Het komt echter wel voor dat in de praktijk de sloten dan toch vervangen worden. Nadeel is dat hier weinig aan gedaan kan worden. U kunt de rechter hierop om een oordeel vragen, maar mogelijk krijgt mevrouw dan alsnog het uitsluitend gebruik van de woning en mag zij alsnog de sloten vervangen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag