Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik moet voorkomen bij de strafrechter wegens fraude.
Ik had een auto via een lease plan en ik dacht stellig dat deze auto na 4 jaar van mezelf was. Heb deze verkocht en met dat geld wat gaten gevuld ivm zakelijke schulden.
Naderhand bleek dat ik het gehele verkoopbedrag nog aan de lease maatschappij had moeten overmaken en wilden ze het gehele bedrag ineens hebben. Dat was echter al op.
Nu heeft de leasemaatschappij aangifte gedaan.
Wat is een gebruikelijke straf in soortgelijke zaak?
Geldboete of waar moet ik aan denken en rekening mee houden?

Dit kun je niet op voorhand zeggen. Er zijn tal van factoren van belang. Recidive, omstandigheden, waarde van de auto, de wijze waarop, uw persoon, etc etc. U kunt in elk geval ook even nagaan op www.om.nl of het openbaar ministerie hier richtlijnen voor heeft ontwikkeld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie. Op de website van het OM kan ik helaas niets terug vinden.
Wat is recidive? De omstandigheden waren dat ik als ZZP-er geen werk meer had om aan alle kosten te voldoen. Enige uitweg was auto verkopen. Ik dacht echt een leaseplan te hebben waarbij na 4 jaar de auto was afbetaald en dus van mezelf. Dit bleek achteraf niet zo te zijn. Uiteraard dom dat ik dit niet extra gecheckt heb. Verder is mijn bedrijf daarna alsnog opgeheven en moet ik nu met mijn gezin de shuldhulpverlening in. We hebben onze woning ook moeten laten veilen omdat de hypotheek niet meer opgebracht kon worden. Dit is het eerste straf delict waarvoor ik bij de strafrechter moet verschijnen. Voorheen nooit eerder delict gepleegd. (behalve een verkeersboete en die is netjes betaald).


Recidive is herhaling, dus of u het al eerder gedaan hebt. Welk artikel is tenlastegelegd? U kunt een straf krijgen, maar ook kunt u geconfronteerd worden met een vordering van de benadeelde partij, Lease plan. Op www.om.nl kunt u zoeken op richtlijnen of op Polaris. Als u een advocaat inschakelt kan hij een stelbrief schrijven aan de rechtbank en heteroniem opvragen en bestuderen en u vervolgens bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Allereerst sowieso nooit eerder een strafbaar feit gepleegd.
Een advocaat kunnen we niet betalen.
Tenlaste legging: opzettelijk een aan hem toebehorend goed (auto) heeft onttrokken aan pandrecht/retentierecht en de opbrengst daarvan niet aangewend als aflossing van de financiering.
Wat is een heteroniem? Sorry, totaal niet bekend met dit soort uitspraken en zaken. (gelukkig maar)


Heteroniem is een schrijffout. Hier had moeten staan het dossier opvragen. Wellicht komt u in aanmerking voor een zogenaamde toevoeging en krijgt u een gesubsidieerde advocaat. Zie www.rvr.org

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik lees in het wetboek van strafrecht dat voor artikel 348 lid 1 gevangenis straf staat van 1,5 jaar.
Staat die uitkomst dan al vast?


Leest u dat wetboek dan nog eens, het gaat om de maximale straf. Een werkstraf ligt in de rede. Niet meteen een gevangenisstraf.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Kunnen wij zelf een transactievoorstel aanvragen bij de officier van justitie? Zo ja, hoe?


Contact opnemen met de officier van justitie maar ik betwijfel of dat zal lukken. Maar niet geschoten is altijd mis. Maar nogmaals u doet er beter aan een advocaat in te schakelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag