Wonen, Buren
Particulier
Dat u zwart huurt, betekent vooral dat de verhuurder een probleem kan krijgen met de curator en/of de Belastingdienst. Voor de geldigheid van de huurovereenkomst maakt het echter niet uit of u al dan niet zwart huurt.
Het is wel van belang dat u kunt aantonen dat u de eigenaar bent van de goederen die zich in gebouwen van de verhuurder bevinden. En hoewel de curator uw eigendomsaanspraken moet respecteren, als u kunt aantonen eigenaar te zijn van (bijvoorbeeld) de motor, kan het verstandig zijn om uw eigendommen die gebouwen van de verhuurder zijn, tijdelijk elders onder te brengen.
Als u kunt aantonen dat u huurt (via bankafschriften uit het verleden bijvoorbeeld), is het een geldig huurcontract. Als u huur betaalt aan de failliete verhuurder, kan de curator eisen dat u alsnog die huur ana hem betaalt en moet u maar zien hoe u het in eerste instantie tijdens faillissement ten onrechte aan gefailleerde betaalde bedrag terugkrijgt.
Als u een beroep doet op een huurovereenkomst, dan moet u dus niet eerst lang wachten en huur betalen aan de gefailleerde.
Reactie van de vraagsteller
Bedankt voor uw antwoorden.
Het enige wat ik heb is een huurcontract (stelt niet veel voor). Maar geen afschriften van de bedragen die ik naar de verhuurder heb overgemaakt. Hij wilde het namelijk handje/contantje hebben. Ik loop niet achter met betalen en zal dit ook blijven doen zolang ik hier kan blijven wonen. Maar toch kan ik van de inboedel in mijn huisje niet aantonen dat het echt van mij is en dat ik de spullen zelf heb gekocht. Zou dat betekenen dat het allemaal meegenomen kan worden omdat het in een pand van deze verhuurder staat?
En mocht de verhuurder failliet zijn, kan ik dan zonder pardon uit mijn huisje gezet worden omdat dit niet officieel als een woning wordt gezien omdat ik het zwart heb gehuurd?
Als een curator een begerig oog op uw spullen zou laten vallen, kunt u met het huurcontract in de hand aantonen, dat u de houder van deze spullen bent. Op grond van wettelijke bewijsvermoedens geldt, dan het vermoeden dat u de eigenaar bent. De curator mag e.e.a. dan niet zomaar meenemen. Los daarvan geldt, dat curatoren een inboedel die NIET OVERMATIG is, niet meeneemt. Denk aan gewone kleding; bed etc. Vanwege het aanwezige huurcontract denk ik dat u niet vele risico zou moeten lopen. Overigens raad ik wel aan per e-mail te bevestigen dat u bij bent met betaling van de huur, als dit niet wordt tegengesproken heeft u in ieder geval iets van bewijs m.b.t. de betaalde huur.
Geachte vraagsteller,
Aan de hand van uw vragen rijst bij mij een vraag in wat voor 'huisje' U nu eigenlijk woont. Indien er namelijk een curator verschijnt, kan het ook zo zijn dat bijvoorbeeld de gemeente wordt ingelicht. En dus is mijn vraag: mag U daar wonen conform het bestemmingsplan?
Aldus een gehele andere richting dan eerdere antwoorden hier, doch wellicht niet minder van belang.
met vriendelijke groet,
Reactie van de vraagsteller
Vooral in Noordwijk en omgeving bestaan er zogenaamde 'zomerhuisjes'. Meestal een schuur of garage die is omgebouwd tot kleine woning die (zwart)door een particulier wordt verhuurd. In Noordwijk weet ik dat ze gedoogd worden door de gemeente. Ik woon dus bij een particulier op zijn land (toevallig staat zijn bedrijf daar ook, nl. kassen) in een kleine omgebouwde schuur.
Vooral dus hierom is het mijn vraag wat mijn rechten zijn mocht het mislopen met de verhuurder. Als hij zijn eigen huis zou moeten verkopen, moet ik er dan ook uit?
De wet zegt: koop breekt geen huur! Echter als er sprake is van illegale onderhuur in strijd met een hoofdverhuur contract kan dat anders zijn.