Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik huur een huis bij een "anti-leegstand" vereniging. Dit appartement had een geiser en een wc. De geiser bleek bij het betrekken van het appartement echter niet te werken en de wc was lek. Ik heb de organisatie gebeld, maar die wimpelen mij af met het feit dat alles in het appartement geaccepteerd is in de staat waarin het nu verkeert dmv van het ondertekenen van het contract. Mij is echter wel verteld dat de geiser gewoon in mijn woning aanwezig zou zijn en ik heb nooit de kans gehad om te controleren of deze ook werkte en ik heb zo ook geen afweging kunnen maken of ik het hier meer eens was. Moet ik nu toch de reparaties zelf betalen of kan ik hier nog wat van terugkrijgen?

Waarschijnlijk is sprake van een bruikleenovereenkomst en niet van huur. Bij bruikleen gelden de regels uit het huurrecht niet. Dat betekent dat u minder sterk staat.
En hoezo hebt u e.e.a. niet kunnen controleren? U hebt de woning toch bezichtigd neem ik aan?

Beoordeel dit antwoord:

Voor beantwoording van de vraag is het van belang om te weten wat voor overeenkomst u heeft getekend. In de praktijk komt het geregeld voor dat zogenoemde 'anti-kraak' organisaties van mening zijn dat er sprake is van een bruikleenovereenkomst terwijl er toch een tegenprestatie wordt geleverd. Wanneer dat laatste het geval is zou de overeenkomst eerder gekwalificeerd moeten worden als een huurovereenkomst.
Afhankelijk daarvan kan vervolgens beoordeeld worden welke verplichtingen bij u of bij de andere partij liggen.

Gedurende de masterfase van mijn studie heb ik me verder gespecialiseerd in de rechten van tijdelijke bewoners. Mocht u uw contract willen na laten kijken en beoordeeld willen hebben wat uw rechten/plichten zijn dan kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Daarnaast bestaat er voor mensen die via tijdelijke contracten woonachtig zijn een bond.
De Bond Precaire Woonvormen zet zich in voor mensen met een tijdelijk contract. Wanneer u lid bent van de bond kunt u uw vraag (incl. kopie contract) voorleggen aan hen om antwoord en ondersteuning te krijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Bij deze bond moet u geld betalen om even naar uw overeenkomst te laten kijken; dat is nergens voor nodig. De meeste bruikleenovereenkomsten die leegstandbeheerders gebruiken, zijn echte bruikleenovereenkomsten, leert de jarenlange ervaring. In een oogopslag kan ik dat beoordelen. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag