Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb vanaf juli 2011 tot juli 2014 gewerkt bij een restaurant. in juli 2012 is er een brand geweest waardoor ik 6 weken lang zonder bijbaan heb gezeten en niet doorbetaald heb gekregen. Nou heb ik wel een 0 uren contract en was ik in juli 2012 langer dan 6 maanden werkzaam. Ik lees op internet dat er sprake is van een rechtsvermoeden wanneer je langer dan 6 maanden werkzaam bent en een bepaald aantal uur per week heb gewerkt. Mijn vraag is of jullie mij er meer over kunnen vertellen. Ik heb dus een 0 uren contract, heb elke week een aantal uren gewerkt en was voor de brand langer dan 6 maanden werkzaam.


Alsvast bedankt!

De bedongen arbeid wordt vermoed een omvang te hebben die gelijk is aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden. Door bijvoorbeeld een werkrooster zou je kunnen aantonen dat de daadwerkelijk gewerkte uren werkelijk structureel van aard zijn. Echter, door dit rechtsvermoeden verschuift de bewijslast naar de werkgever, die moet zien aan te tonen dat de uren in de laatste drie maanden niet als uitgangspunt genomen kunnen worden.

In het vervolg zou je de werkgever kunnen vragen het aantal uren in je contract aan te passen naar het aantal uren dat je daadwerkelijk werkt.

De brand valt voor risico van de werkgever en hij is in beginsel gehouden loon door te betalen op basis van het hierboven beschreven rechtsvermoeden.
Stel, je hebt gemiddeld 20 uren per week gewerkt in de voorgaande 3 maanden. Dan moet de werkgever dit deze maand ook uitbetalen als jij daar beroep op doet, als zijnde een 20 uren contract, ook al is er een periode van 6 weken zonder werk.


Mocht u nog vragen hebben kunt je mij persoonlijk berichten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag