Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
kan ik nu al deze werkzaamheden niet meer doen, zonder een boete te krijgen
Ondanks dat deze clausule er 'hard' uitziet, matigt de rechter in de praktijk schadevergoedingen en boetes die hieruit zouden kunnen voortkomen. Meestal loopt het niet zo'n vaart ten nadele van de werknemer, tenzij u opzettelijk daadwerkelijk schade gaat toebrengen aan uw aanstaande ex-werkgever. U kunt in ieder geval aan uw werkgever verzoeken deze boete te laten schrappen.
Ik denk anders over deze vraag dan mr. Bart Appels en kan me niet in zijn antwoord vinden. Over de werking van dit soort bedingen bestaan onjuiste vooroordelen.
Veel werknemers verkijken zich op de werking van een concurrentiebeding als deze en denken ten onrechte dat het in de praktijk wel zal loslopen. Feit is dat als u eenmaal zo'n beding heeft gesloten u er in beginsel gewoon aan kunt worden gehouden. Rechters hebben maar beperkte wettelijke mogelijkheden de werking te matigen en u maakt zich bovendien erg van die rechter afhankelijk. Er zijn in de gepubliceerde rechtspraak tal van voorbeelden te vinden waarin werknemers tegen hun verwachting in door de rechter (tot aan de Hoge Raad toe) bij overtreding aan zo'n concurrentiebeding toch werden gehouden aan forse boetebedragen.
Mijn advies is in de eerste plaats te onderhandelen over de tekst van deze clausule. Ik adviseer u aan te dringen op beperktere werking van de straal en nauwkeurige definitie van het soort activiteiten dat uw werkgever als concurrerend beschouwd. Ook kunt u voorstellen als alternatief een relatiebeding te sluiten (wat inhoudt dat u niet aan zijn relaties zult komen). Er is niets mis mee hierover met uw werkgever in discussie te gaan. U mag van uw werkgever verlangen dat hij hiermee redelijk om gaat, zeker als hij u graag in dienst wil hebben of als u elkaar in de toekomst nog vaker kunt blijven tegenkomen.
Als u al een arbeidscontract heeft zie ik geen noodzaak alsnog een concurrentiebeding te sluiten, zeker als daar niets tegenover staat.
Als aan het dienstverband een einde komt, heeft u - als uw werkgever voet bij stuk wenst te houden - slechts beperkte wettelijke mogelijkheden de werking van zo'n concurrentiebeding te laten matigen. U zult dan zelf naar de rechter moeten en de rechter ervan moeten overtuigen dat uw belang door de werking ervan "onbillijk wordt benadeeld" (aldus de wet) en zwaarder weegt dan het belang van uw werkgever u hieraan te mogen houden. Rechters zijn niet per definitie in alle situaties ervan overtuigd (en al helemaal niet bij voorbaat) dat van een "onbillijke benadeling" sprake is. Schakel in zo'n situatie daarom altijd eerst een arbeidsrechtspecialist in.