Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb onlangs een huis gekocht samen met mijn partner. De overdracht vindt 1 september plaats. Het betreft het huis van onze onderburen. Om het 'aantrekkelijk' voor hen te maken aan ons onderhands te verkopen, dus zonder het op funda te zetten, hebben wij de afspraak gemaakt dat zij er t/m december kunnen blijven wonen. Zij betalen ons dan de hypotheeklasten. Dit daar zij op wereldreis gaan en niet zeker weten wanneer hun voorbereidingen klaar zijn. Wij hebben deze afspraak op de mail staan. Mijn vraag is: mocht de termijn van 1 januari nou verstrijken en zij besluiten in het huis te willen blijven wonen hebben zij daar dan recht op?

Alvast veel dank voor de reactie!

In beginsel niet, dat hangt sterk af van de afspraken van de mail. Overigens doet u er verstandig aan in dit soort gevallen een schriftelijk ondertekende verklaring te laten maken om meer zekerheid te hebben. Een mail kan wel eens kwijt raken of niet zijn ontvangen met alle gevolgen van dien. Voor meer info of verdere hulp kunt u direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Dit is een uitermate riskante afspraak het is namelijk niet duidelijk of er sprake is van huur of bruikleen. Indien de verkopers beweren en kunnen bewijzen dat er sprake is van een huurovereenkomst, dan maken zij aanspraak op huurbescherming. Om problemen te voorkomen dient u de notaris te verzoeken een ontruimingsclausule in de leveringsakte op te nemen met daaraan gekoppeld een boete voor elke dag dat de oplevering te laat plaats vindt. Overigens heeft u voor het maken van een dergelijke afspraak ook toestemming van uw hypotheekbank nodig.

Beoordeel dit antwoord:

Het komt er op neer dat uw onderburen aan u geld overmaken om een woonruimte te kunnen (blijven) gebruiken. Dat wordt door een rechter (mocht het zover komen) opgevat als huur en dus genieten zij huurbescherming. U doet er inderdaad verstandig aan alsnog iets op schrift te stellen. Naast de hiervoor genoemde suggesties kunt u ook overwegen een overeenkomst over tijdelijke huur te sluiten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag