Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb mijn huis verhuurd voor eerst 6 maanden en daarna een jaarcontract. Nu zijn wij dat jaar ingegaan en deze zou eind feb 2013 aflopen. Zij hebben opgezegd per eind oktober 2012. Wat zijn mijn rechten?
Daarbij hebben ze de boel niet netjes achtergelaten. De badkamer is niet schoongemaakt (schimmel en gele voegen), op de keramische kookplaat zitten diepe krassen, keuken nauwelijks schoon en ook het balkon is een en al aanslag. Wat zijn mijn rechten wat betreft de borg?

Beste vraagsteller,
eigenlijk hebt u twee vragen:
1) hoe moet ik reageren op de contractbreuk en
2) kan ik een (deel) van de borg verrekenen ?
Op beide vragen is het huurcontract het belangrijkste vertrekpunt.
Mogelijk is het vroegtijdig vertrekken van huurders geregeld met een
sanctie, immers men is te houden aan het huurcontract voor een jaar.
Dus ik adviseer u het contract goed na te lopen.
Achterhouden van de borg is mogelijk als het huis niet meer in dezelfde staat wordt opgeleverd met aftrek van gebruikstekenen. M.i valt schimmel in de badkamer daar niet onder en evenmin diepe groeven in de kookplaat. De borg kan ook worden verrekend bij wijze van boete voor het breken van het contract zonder goede gronden daarvoor te hebben.

Beoordeel dit antwoord:

De huurder heeft de huur opgezegd terwijl de looptijd van het contract niet voorbij was. Dat kan dus niet. U kunt de huurder aan de overeenkomst houden en, als de huurder daarvoor niet gevoelig blijkt, aanspraak maken op betaling van de huurtermijnen tot einde huur (dus tot eind februari 2013). Ik adviseer u alleen al om die reden de huur niet terug te betalen.

Dat er niet schoon is gemaakt is in dat licht bijzaak. Wat de schoonmaak betreft is van belang:
- welke verplichtingen heeft de huurder bij het eind van het huurcontract?
- is er een vastlegging van de staat van het gehuurde bij aanvang van de huur? Zo niet, dan wordt het lastig om de huurders aan te spreken, want de wet bepaalt dat als geen vastlegging van de staat van het gehuurde heeft plaatsgevonden bij aanvang huur, de huurder geacht wordt het gehuurde te hebben ontvangen in de staat waarin het bij einde huur verkeert.

Is bij aanvang huur geen vastlegging van de toestand van het gehuurde gemaakt, dan adviseer ik u de borg in te houden op grond van het feit dat de huurder in strijd met het contract handelt door voortijdig de huur op te zeggen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag